Manisa Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM)’ın verilerine göre eğitim-öğretim masraflarının bir önceki yıla göre yüzde 12 artış göstereceğini söyledi.

Konu ile ile ilgili bir açıklama yapan Sofuoğlu, yaklaşık 17 milyon öğrenci için 2013-2014 öğretim dönemi 16 Eylül’de başlayacağını belirtti.

Eğitim-Bir-Sen’in okula yeni başlamak için asgari masraf listesini çıkardığının altını çizen Sofuoğlu, “ Eğitim-Bir-Sen’in araştırmasına göre, bu yıl eğitim harcamaları masrafı geçen yıla oranla ortalama yüzde 12,1 artacak. Öğrencinin eğitim maliyeti her yıl enflasyon oranından fazla artıyor ve velileri ekonomik anlamda zorluyor. Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi öğrencilerin 4+4+4 eğitim sisteminde, okula başlangıç masrafları ile veliye maliyetini araştırdı. Araştırmaya göre, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı ortalama 345 TL, ilkokula başlayan bir öğrenci için 575 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 588 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 685 TL harcama yapılması gerekiyor” dedi.

İLKOKULLARA BAŞLANGIÇ MASRAFI 440 TL

Serbest kıyafet uygulamasına geçecek okullardaki öğrencilerin başlangıç masraflarının düştüğünü ifede eden Sofuoğlu, “Araştırmaya göre, serbest kıyafet uygulamasına geçecek olan ilkokula başlayan bir öğrenci için 440 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 453 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 485 TL harcama yapılması gerekiyor. Buna göre, üniforma giyme zorunluluğu olan okullarla mukayese edildiğinde velinin 135 TL ile 200 TL arasında kazancı olacak” şeklinde konuştu.

ÜNİFORMA GİYME ZORUNLULUĞU OLAN OKULLARDA MALİYET

Bir öğrenci için, okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama olarak 13 bin 342 TL harcama yapıldığını belirten Sofuoğlu,

“Söz konusu rakam, ayda ortalama 124 TL olarak veliye yansıyor. Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 6 bin 250 TL, ayda ise ortalama 130 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 249 TL, ortaöğretimde 280 TL’ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde, okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 249 TL’den 395 TL’ye, ortaöğretimde ise 280 TL’den 421 TL’ye çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Veli, çocuğunu sınavlara hazırlık için dershaneye gönderdiği takdirde ise, maliyetler daha da artıyor; okul öncesi eğitim ile ilköğretimde aylık ortalama 453 TL, ortaöğretimde aylık ortalama 681 TL masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor. Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti ise, aylık ortalama 126 TL olarak yansıyor.

Yapılan araştırma sonucunda 2012-2013 öğretim dönemi başında hesaplanan rakam 112 TL iken, bu yıl yüzde 12,1 oranında 14 TL’lik bir artış göstererek 126 TL’ye yükseldi.

Eğitim harcamalarındaki artışın yıllık enflasyon oranından fazla olması; TÜFE, TÜİK madde sepetindeki 444 madde baz alınarak hesaplanırken, bu araştırmada ise öğrencinin mecburi ihtiyacı olan 50 civarındaki madde üzerinden hesaplama yapılmasından kaynaklanıyor” dedi

“İLKÖĞRETİM KURUMLARINA GİDEN HER ÇOCUK İÇİN 124 TL YARDIM YAPILMALIDIR”

Sofuoğlu konuşmasının devamında araştırma sonuçları göre şöyle konuştu: "Çocuğu ilköğretime giden memurlar için, maaşlarında yer alan 6 yaş üstü çocuk yardımı en az 124 TL’ye çıkarılmalıdır. Gelir düzeyi düşük olan ailelere ise, ilköğretime giden her çocuğu için devlet en az 124 TL yardım yapmalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı, okullara belli bir bütçe ayırarak, okullarda öğrencilerden sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçmelidir. Zaten öğrencinin eğitim giderleri veliye büyük yük olmaktadır. Okullardaki aidat, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi harcamaların da velilerden alınması bu yükü iyice artırmaktadır.

Serbest kıyafet uygulamasına geçmeyecek okullarda çocuğu okuyan velinin her yıl üniforma alma zorunluluğu olduğundan dolayı, üniforma veliye ek bir yük daha getirmektedir. Bireylerin eğitim giderlerini devletin karşılaması gereklidir. Bu, anayasal bir zorunluluktur. En büyük yatırımın, çocuklarımıza yapılan yatırım olduğu unutulmamalıdır.”



İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 14.09.2013 19:31:39 325 0

Tarih: 14.09.2013 19:31

Haberi Sesli Oku