YAŞAM - Türkiye’deki Avrupa standartlarına uygun tek Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon Merkezine sahip Ege Üniversitesi (EÜ) ev sahipliğinde, nadir görülen bir hastalık olan İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (Nedeni bilinmeyen akciğer sertleşmesi-İPF) hastalığına yönelik ilk farkındalık etkinliği düzenlendi. Programa katılan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hastalarımızın üniversitemizde şifa bulması için yanlarında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Hasta ve hasta yakınlarını EÜ çatısı altında buluşturan etkinliğe katılanlar, EÜ lojmanlarının bulunduğu ormanlık alanda koşarak İPF hastalığına dikkat çekmeye çalıştı.

Ege Üniversitesi (EÜ) ile Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneği (PAHSSC) işbirliğinde, EÜ kampüsünde, nadir görülen bir hastalık olan İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (Nedeni bilinmeyen akciğer sertleşmesi) hastalığına yönelik farkındalık etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan, EÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İnterstisyel Akciğer Hastalıkları ve Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon Merkezi kurucusu Prof. Dr. Nesrin Moğulkoç, PAHSSC Derneği Başkanı Kamil Hamidullah, hasta ve hasta yakınları katıldı. Ege Üniversitesinin topluma yönelik önemli projelere imza attığını hatırlatan Rektör Budak, “Ege Üniversitesi olarak Nesrin hocamızla gurur duyuyoruz. Hocamız, kendisini işine ve hastasına adamış idealist biri. Ülke olarak, her alanda böyle insanlara ihtiyacımız var. Bu tür faaliyetlerin artması, farkındalık çalışmalarının yapılmasına önem veriyoruz. Ege Üniversitesi olarak, bu etkinliklere katkı sunmayı sürdüreceğiz. Hastalarımızın üniversitemizde şifa bulması için yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

“BİRLİKTE YÜRÜYÜP BİRLİKTE KOŞACAĞIZ”

Ege Üniversitesinin Türkiye’deki Avrupa standartlarına uygun tek Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon Merkezine sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Moğulkoç, Türkiye’de yaklaşık 20 bin kişinin İPF hastası olduğunu ancak büyük bir çoğunluğunun hastalığının farkında olmadığını söyledi. İPF hastalığının farkındalığının artırılmasına yönelik ilk farkındalık etkinliğine EÜ’nün ev sahipliği yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Moğulkoç, “Birlikte yürüyüp birlikte koşacağız. Ülkemizde yaklaşık 20 bin kişinin İPF hastası olduğunu düşünüyoruz. Bu 20 bin hastanın ancak 8 bini doktorlara ulaşabilmiş durumda. Aslında hastalığının farkında olmayan çok sayıda kişi var. Bizim amacımız bunu duyurmak ve doğru hastaların doğru merkezlere ulaşmasını sağlayarak, gecikme süreci olan 2 yıllık süreyi minimuma indirmek ve daha erken tedaviyi tanı olanaklarına gerekirse organ nakline ulaşmalarını sağlamak. O yüzden bu etkinlikler çok önemli. Bizler ayakta olduğumuz sürece her zaman hastalarımızın yanında olacağız” diye konuştu.

2 BİNDE 1 GÖRÜLEN BİR HASTALIK

Kendisi de İPF hastası olan ve akciğer nakliyle sağlığına kavuşan PAHSSC Derneği Başkanı Kamil Hamidullah, farkındalık çalışmalarını EÜ’nün desteğiyle yürüttüklerini dile getirdi. İPF’nin bilinen bir tedavisi olmadığını kaydeden Başkan Hamidullah, “Bu hastalık 2 bin kişide 1 görülen nadir ve tedavisi olmayan bir hastalık. Mevcut ilaç tedavileri ile hastalığın ilerlemesi durdurulmaya veya yavaşlatılmaya çalışılıyor. İlaç tedavisinin yetersiz kalması durumunda da organ nakli seçeneği gündeme geliyor. İPF multidisipliner bir yaklaşımla takip edilmesi gereken bir hastalık türü. Avrupa standartlarında merkez kategorisinde ülkemizde tek bir hastane mevcut o da Ege Üniversitesi. Amacımız, bu hastalığa yönelik farkındalığı hem toplumda, hem hastalarda hem de hasta yakınlarında arttırmak. Desteklerinden dolayı Ege Üniversitesine, Rektör Hocamıza ve Nesrin Hocamıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

Hasta ve hasta yakınlarını EÜ çatısı altında buluşturan etkinliğe katılanlar, EÜ lojmanlarının bulunduğu ormanlık alanda koşarak İPF hastalığına dikkat çekmeye çalıştı.



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Yaşam 23.09.2019 08:53:00 0

Tarih: 23.09.2019 08:53

Haberi Sesli Oku