SARUHANLI -  Türkiye’de ağ temelli kapalı devre uzaktan eğitim çalışmalarına öncülük eden Ege Üniversitesi,  Yeni  tip Koronavirüs (Kovid-19) pandemi sürecinde daha da önemli hale gelen uzaktan eğitim uygulamaları ile ülkemize örnek oldu. Bilimsel potansiyeli çağın gereklerine göre dizayn edilen ve altyapısı yeniden yapılandırılan Ege Üniversitesinde son iki yılda uzaktan eğitim sistemine yapılan yatırımlar ile koronavirüs salgını sürecinde eğitim öğretimin kesintisiz devam etmesi sağlandı. Ege Üniversitesinde; Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde, uzaktan eğitim sisteminde büyük bir başarı hikâyesi yazıldı. Öğrenciler ve akademisyenlerle yapılan araştırmalar ile ulusal değerlendirme yapan kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda yükseköğretim kurumları arasındaki başarısı ile dikkat çekti.  Rektör Budak, "Üniversitemiz, kurulduğu günden bu yana ülkemizi daima ileri taşıma hedefi ile hep araştıran, üreten, keşfeden bir bilim yuvası olmuştur. Bugün, her anlamda daha güçlü bir üniversite olarak, fayda ve hizmet ağımızı toplumun tüm kesimlerine ulaştırıyor; ülkemizin ihtiyaçlarının karşılanmasında aktif bir rol üstleniyoruz. Mensubu olmaktan büyük bir onur duyduğum Ege Üniversitesinin, bilim dünyasında ulaştığı bu saygın konumu birlikte daha ileri taşıyacağımıza yürekten inanıyorum. Geçmişinden aldığımız güçle hep birlikte üretmeye devam edeceğiz" dedi.

  Ege Üniversitesi bünyesinde 1984 yılında kurulan ve Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (EGEMM) çekirdeğini oluşturan Odyovizüel Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Bilgisayar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAUM), Türkiye’de ağ tabanlı yayıncılık ve uzaktan eğitim alanlarında önemli hizmetlere öncülük etti.  Dünyada ve Türkiye'de sağlıktan eğitime, mühendislikten temel bilimlere,  teknolojiden spora farklı alanlarda pek çok ilki literatüre kazandırarak insanlığın hizmetine sunan Ege Üniversitesinin, ülkemiz bilim,  eğitim ve teknolojisine kazandırdığı ilkler arasında internet ve ağ tabanlı yayıncılık ile uzaktan eğitim alanında yapılan çalışmalar da yer alıyor.

Araştıran, keşfeden ve üreten bilim yuvası

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, " Üniversitemiz, bugün bünyesinde bulundurduğu donanımlı birimleri ve nitelikli akademisyenleri ile küresel ölçekte tanınan dev bir bilim merkezidir. Üniversitemiz, ülkesine ve bilim dünyasına karşı taşıdığı yüksek sorumluluk bilinciyle; pek çok üniversitenin doğduğu yer olmuş, bilim dünyasına binlerce ilki ve yüz binlerce idealist genci kazandırmıştır. Kurulduğu günden bu yana ülkemizi daima ileri taşıma hedefi ile hep araştıran, üreten, keşfeden bir bilim yuvası olmuştur. Ülkemizin ağ tabanlı uzaktan eğitim çalışmaları başta olmak üzere bilgisayar ve IT teknolojisinin temelleri ile ilk internet mesajlaşması üniversitemiz öncülüğünde gerçekleştirilmiştir. Uzaktan eğitim dersleri de üniversitemizde ilk olarak kapalı devre televizyon sistemi kullanılarak yapılmıştır.  1984 yılında üniversitemiz stüdyolarında çekilen dersler, Ege Üniversitesi kampüsünün çeşitli noktalarına kablolar aracılığıyla iletilmiştir.  Bu birikimin meyvelerini bugün ziyadesi ile alıyoruz. Altyapımız ve köklü birikimimiz ile son yıllarda hayata geçirdiğimiz dijital yeniliklerle Kovid -19 salgın sürecinde eğitim öğretimi sürdüğümüz uzaktan eğitim sistemimizde bir sıkıntı yaşamadık. Pandemi sürecinde Ege Üniversitesi olarak zorlu bir sınavı geride bıraktık.  İki buçuk yıl önce hayata geçirdiğimiz Egeders uygulaması sayesinde pek çok üniversite sıkıntı yaşarken biz, sıkıntı yaşamadan süreci atlattık. Ancak bu  durum bizi rehavete  düşürmesin. Çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.  Öncelikli olarak olası bir Covıd 2 salgını karşısında Ege Üniversitesi olarak neler yapacağımızı eylem planları doğrultusunda ortaya koymalıyız. Özellikle uzaktan eğitim, hastanemizdeki sağlık hizmetleri ve araştırma faaliyetlerini nasıl yürüteceğimizi şimdiden belirlemeliyiz. Egeders canlı uygulamasını gelecek yıl içerisinde aktif olarak kullanmak,   bizim için oldukça önemli.  Kriz anlarını fırsata çevirmemiz gerekiyor. Bu süreçte araştırmalarımıza hız kesmeden devam ederek kaliteli akademik yayınları ve projeleri hayata geçirmeliyiz” diye konuştu.  

“Bugün, her anlamda daha güçlü bir EÜ var”

Ege Üniversitesini hak ettiği konuma taşıyıncaya kadar bıkmadan usanmadan hep birlikte çalışacaklarını vurgulayan Rektör Budak,  “Yolumuz uzun ve üstümüze düşen büyük sorumluluklar var.  Hocalarımızdan devraldığımız bu bayrağı,  aynı ruh, azim ve inançla geleceğimize teslim edeceğiz. Şundan hiç bir şüphem yok ki onlar da aynı anlayışla bayrağı bilim üssünün burçlarında dalgalandırmaya devam edecekler. Geride bıraktığımız iki yıl içerisinde; Üniversitemiz açısından gururla anacağımız çok kıymetli başarılara imza attık. Üniversitemizi, hak ettiği şekilde Araştırma Üniversiteleri arasına taşıma yolunda önemli bir mesafe kat ettik. Üniversitemizdeki tüm koşulları, bilime sunduğumuz faydayı artıracak şekilde geliştirdik, geliştirmeye devam ediyoruz. Bugün, her anlamda daha güçlü bir üniversite olarak, fayda ve hizmet ağımızı toplumun tüm kesimlerine ulaştırıyor; ülkemizin ihtiyaçlarının karşılanmasında aktif bir rol üstleniyoruz. Üniversitemizin bilim dünyasında ulaştığı bu saygın konumu birlikte daha ileri taşıyacağımıza yürekten inanıyorum. Geçmişinden aldığımız güçle birlikte üretmeye devam edeceğiz" dedi.

EÜ bilişim teknolojilerinin gelişimine öncülük etti                                

Uzaktan eğitim dersleri, Ege Üniversitesinde ilk olarak kapalı devre televizyon sistemi kullanılarak gerçekleştirildi.  1984 yılında kurulan ve EGEMM'in çekirdeğini oluşturan Odyovizüel Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin stüdyolarında çekilen dersler, Ege Üniversitesi kampüsünün çeşitli noktalarına kablolar aracılığıyla iletildi. Ege Üniversitesinde Prof. Dr. Oğuz Manas'ın girişimleri ile Fortran 4 kodlama sistem dersi, 1979 -1980 yıllarında bütün fakülte ve bölümlere zorunlu ders olarak müfredata alındı. 1986 yılında BAUM Müdürü  Prof. Dr. Oğuz Manas tarafından hazırlanarak verilmeye başlayan kodlama dersleri, Odyovizüel Merkez Müdürü Prof. Dr. İsmet Köktürk koordinatörlüğünde 17 Nisan 1986 tarihinde yayınlanmaya başlandı.   Türkiye'de internet ile ilgili ilk çalışmalar 1980'li yıllarda başladı.   Ege Üniversitesinin öncülüğünde, 1987 yılında Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) adıyla akademik tabanlı bir ağ kuruldu.   Türkiye'de bilişim teknolojisinin gelişimine öncülük eden Ege Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi, uzun bir dönem Türkiye'nin bilişim teknolojileri alanında çalışma yapan ana kuruluşlarından birisi oldu. Pek çok üniversite,  internet 1993 yılında ticari hale dönüşünceye kadar, önce 1984 yılında kurulan EARN Avrupa’ya, ardından da 1982 yılında ABD’de ilk olarak New York City University ve Yale arasında veri iletişimi amacıyla kurulan BITNET'e Ege Üniversitesi aracılığı ile bağlandı. Türkiye'de ilk internet mesajı 1986 yılında Ege Üniversitesi'nden Manhattan Community College'a (New York) atıldı. Mesaj, Türkiye'yi internet ile tanıştıran Prof. Oğuz Manas tarafından oğluna atıldı. Üniversite-Sanayi işbirliği çerçevesinde bazı sanayi kuruluşları da bilgisayarlaşma çalışmalarını Ege Üniversitesi üzerinden yürüttü.



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 1.06.2020 00:30:00 0

Tarih: 01.06.2020 00:30

Haberi Sesli Oku