Anahtar Kelimeler: Erken ölüme neden olabiliyor

Erken ölüme neden olabiliyor

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) belirli aralıklarla tekrar eden genetik bir hastalık. Tanının genellikle çocukluk çağında konulduğunu belirten Dr. Şirin Seçkin "Bu hastalık yüksek ateş, karın ağrısı, göğüs, kas ya da eklemlerde ağrı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Karın ağrısı bazen o kadar şiddetli olabiliyor ki apandisit ile karışabiliyor. Bu nedenle doğru teşhis koyulması çok önemli" dedi. Dr. Seçkin "Bir an önce tanı koymak ve tedaviye başlamak çok önemli. Çünkü hastalık kalp, böbrek gibi bazı organlarda bozulmalara yol açtığı için erken ölüme neden olabiliyor" uyarısında da bulundu.

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) genellikle Akdeniz ülkelerinde görülen ve belirli periyotlarla kendini gösteren genetik bir hastalık. FMF tanısının genellikle çocukluk çağında konulduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin "Bu hastalık geni hem anneden hem de babadan geliyorsa çocukta görülme ihtimali daha da yüksek oluyor" dedi.

APANDİSİT İLE KARIŞTIRILIYOR

Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığının erkeklerde kız çocuklara oranla iki kat daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Dr. Seçkin "Akdeniz yöresinde yaşayan insanlarda, belirli aralıklarla yüksek ateş, karın, göğüs, kas ya da eklem ağrısı ile kendini gösteriyor. Bazen ateş ya da ağırı gibi tek bir belirtiyle de ortaya çıkabiliyor. Karın ağrısı bazen o kadar şiddetli olabiliyor ki apandisit ile karıştırılabiliyor. Maalesef FMF olduğu halde boş yere safra kesesi ya da apandisiti alınan çok sayıda hasta var" dedi. FMF'in çocukluk çağında virütik ya da bakteriyel enfeksiyonlarla karıştırılabildiğini söyleyen Dr. Şirin Seçkin "Eğer ailede varsa tanı koymak daha kolay. Ancak belirli aralıklarla tekrarlayan ve enfeksiyon saptanmayan tüm ateş ataklarında FMF akla getirilip taranmalıdır" şeklinde konuştu.

ERKEN ÖLÜME NEDEN OLABİLİYOR

Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığının ülkemizde nadir hastalıklar grubunda yer almadığını belirten Dr. Seçkin "Her beş kişiden biri taşıyıcı. Hatta Türkler, Museviler, Ermeniler ve İtalyanlarda taşıyıcılık oranı her üç kişiden biri olabiliyor" dedi. Teşhis koyulmasının çok önemli olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin "Hastalık kalp, böbrek gibi bazı organlarda bozulmalara yol açtığı için bir an evvel ilaç tedavisine başlamak gerekiyor. Aksi taktirde amyloid denilen proteinin damarlarda birikmesi sonucu erken ölüme neden olabiliyor" şeklinde konuştu. Dr. Seçkin "Ataklar hayat boyu sürdüğü için hastanın da ilacı hayat boyu kullanması gerekiyor. Ama küçük yaşta teşhis konulmuş ve birkaç sene hiç atak geçirmeyen çocuklarda tedavi kesilebiliyor" ifadelerini kullandı.



Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

Evlat vahşeti! Babasını vurup kaçtı

Birlikte yaşadığı kadını öldürüp kuyuya attı

Berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 5.02.2023 14:10:00 769 0

Tarih: 05.02.2023 14:10

Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri