SARUHANLI - CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, ekonomik kriz yaşayan Türkiye ekonomisinin, koronavirüs nedeni ile daha da büyük bir çıkmazın içine sürüklendiğini söyleyerek “Hazine vergi tahsilatı yapamıyor. Bütçeyi kurtaranlar ise zorunlu alışverişleri ve ödedikleri faturalarla bir yandan da vergi ödeyen yoksul halk kesimleri. Hazinenin yükü vatandaşın sırtına bindirildi.” dedi.

Hazine’nin temel gelir kaynağının, özellikle ekonomik olarak en zor dönemin yaşandığı salgın günlerinde, yoksul halk kesimleri olduğunu belirten Başevirgen, yurtiçinde satın alınan malların ÖTV ve KDV’sinin, vergi gelirlerinin yarısına ulaştığını belirterek Nisan’da tahsil edilen her 100 liralık verginin 10,8 lirasını tütün kullananlardan toplanan ÖTV’nin oluşturduğunu söyledi.

Vergiyi Kim Ödüyor?

Nisan ayında tahsilatı yapılan her 100 liralık verginin 24,7 lirasını Gelir vergisi mükellefleri, 1,8 lirasını Kurumlar vergisi mükellefleri, 16,9 lirasını KDV mükellefleri, 10,8 lirasını Tütün ürünü satan ÖTV mükellefleri, 2,6 lirasını Otomobil satan ÖTV mükellefleri, 9,8 lirasını Petrol ve doğalgaz satan ÖTV mükellefleri, 1,8 lirasını İçki satan ÖTV mükellefleri, 1,3 lirasını Diğer ÖTV mükellefleri, 2,9 lirasını Damga vergisi mükellefleri, 27,4 lirasını BSMV, MTV, Gümrük Vergisi, Şans Oyunları, Özel İletişim Vergisi ve Harç mükelleflerinin ödediğini ifade eden Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Sadece 14 yılda ve sadece ÖTV’den 1 trilyon 176 milyar lira para toplandı.

İktidarın ekonomiyi düzeltmeye yönelik yapabildiği en iyi iş, bütün yükü dar gelirli vatandaşın sırtına yüklemek. Devletin vergi gelirinin yüzde 80’i çalışandan çıkıyor. Başta alkol ve sigara olmak üzere mal ve hizmetlere uygulanan 'dolaylı vergiler' vatandaşın cebini yakıyor. Para babalarının vergi borcu silinirken bunun maliyetini işçi, emekçi ve emekli ödüyor." dedi.

Vatandaştan Toplanan Para Faize Gitti

2020 Nisan ayında 45 milyar TL bütçe açığı verildiğini ve bu açığın geçen yılın 2,5 katı olduğunu belirten Başevirgen, “Böyle bir dönemde yapılması gereken harcamalar olduğunu biliyoruz. Vatandaşımıza verilmesi gereken destekler var. Ancak, vatandaşın vergilerinden toplanan paralar en başta faize gidiyor. 17 milyar TL faize ödenmiş. Faize yapılan ödemeler geçen senenin 3,5’a katı. Yine ilk 4 ayda bütçe açığı yılın tamamı için öngörülen hedefin yarısından fazlasını geçmiş durumda.” İfadelerini kullandı.



Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

Evinde ölen kadının cesedini poşete sarıp 10 gün sakladı

Uyuşturucu için para isteyen oğlunu, çıkan tartışmada öldürdü

Sokak ortasında kanlı hesaplaşma! 1 ölü, 1 yaralı

Oto boyacısı, müşterisini bıçaklayarak öldürdü! Sebebi incir çekirdeğini doldurmaz

Annesini öldürüp karakola gitti

Eşini öldürdükten sonra intihar etti: Öldürülen kadının son sözleri "Kurtarın bizi" oldu

Kan donduran cinayet! 14 yaşındaki kızının gözü önünde eşini öldürdü

Diş hekimi evinde ölü bulunmuştu... Eşi ve 2 kişi gözaltına alındı

71 yaşındaki eşini öldürdü! Katil kocadan kan donduran ifade!

Saman balyalarının altında kalan yaşlı adam hayatını kaybetti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 27.05.2020 05:01:00 0

Tarih: 27.05.2020 05:01

Haberi Sesli Oku