SAĞLIK - Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Avrupa Çocukluk Çağı Obezite Araştırması sonuçlarını açıkladı. Tay, Ege Bölgesi`nde çocuklarda şişmanlık oranının yüzde 26.3 ile Türkiye ortalamasının üzerinde çıktığını kaydetti.

Son yüzyılın en önemli çocukluk dönemi halk sağlığı sorunlarının başında şişmanlık geliyor. Şişmanlığın artmasında rol oynayan etmenler ise ev dışında yenen ve `hızlı yemek` denen hazır gıdaların yaygınlaşması, televizyon ve video seyretmek, bilgisayar kullanmak gibi eğlencenin sedanter formlarının yaygınlaşması olarak belirtiliyor. Hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artış gösteren obezite konusunda hareket geçen Türkiye, 2013 yılında Dünya Sağlık Örgütü işbirliğinde 20 ülkede uygulanan Avrupa Çocukluk Çağı Obezite Araştırması`na dahil oldu. Türkiye’de 67 il, 216 okulda 2. sınıflardan toplam 5 bin 600 öğrenciye ulaşılarak gerçekleştirilen araştırma, üç yılda bir tekrarlanarak okul çağı çocuklarda büyümelerindeki değişiminin izlenmesini hedefliyor. Beslenme Dostu Okul Sertifikası töreninde konuşan Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay da Avrupa Çocukluk Çağı Obezite Araştırması sonuçlarını açıkladı. Manisa`dan dört okuldan 120 öğrencinin dahil edildiği araştırmada 7 ve 8 yaş grubunda beden kütle indeksine göre çocukların, yüzde 22.5’inin şişman, yüzde 2,1’inin zayıf olduğunu belirten Dr. Tay, Ege Bölgesi`nde çocuklarda şişmanlık oranının yüzde 26.3 ile Türkiye ortalamasının üzerinde çıktığını kaydetti.

"TOPLUMSAL BASKI OLUŞTURUN"
Sağlık Bakanlığı`nın okullarda obezite ile mücadelede yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması amacıyla `Beslenme Dostu Okul` projesi yürüttüğünü ifade eden Dr. Tay, "Avrupa Çocukluk Çağı Obezite Araştırması`nda obez çocuk bakımından Ege Bölgesi Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor. İlimizde ise müdürlüğümüze bu yıl 81 okul başvurmuş, beş okul kriterlerin hepsini yerine getirdiğinden `Beslenme Dostu Okul Sertifikası` almaya hak kazanmıştır" dedi. Törende velilere de seslenen Dr. Tay "Çocuklarınızı okula kaydettirirken çocuk sağlığına önem veren okulları tercih edin. Çocuğunuz beslenme dostu olmayan bir okulda ise okul aile birlikleri vasıtasıyla bu konuda toplumsal baskı oluşturun. Bizim arzumuz bütün okullarımızın beslenme dostu okul durumuna getirilmesidir" diye konuştu.
Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy`un da hazır bulunduğu törende Beslenme Dostu Okul Sertifikası almaya hak kazanan Akhisar Yırcalı Anaokulu, Salihli 75.Yıl Anaokulu, Sarıgöl Hüseyin Sermin Tüfekçi Anaokulu, Saruhanlı Saruhanbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Selendi Anadolu İmam Hatip Lisesi`ne sertifikaları verildi.



Cinayet: 1 ölü, 2 yaralı!

Eşi ve 5 çocuğu ölmüştü! Aracı kanala sürdüğü gerekçesiyle sanık için istenen ceza belli oldu

Taksiye aldığı müşterisi tarafından 20 yerinden bıçaklanıp gasp edildi

Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 5.12.2014 09:17:40 364 0

Tarih: 05.12.2014 09:17

Haberi Sesli Oku