SARUHANLI - Saruhanlı Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Osman Çağlayan Cüzzam hastalığı hakkında toplumun ve sağlık personelinin eğitilmesi son derecede önemli olduğunu söyledi.
Dünya Cüzzam Haftası nedeniyle Kardelen Gazetesi Muhabirine açıklama yapan Dr. Çağlayan, her yıl Ocak ayının son haftası ?Cüzzam Haftası? son Pazar günü de ?Dünya Cüzzam Günü? olarak ilan edildiğini, bu konuda toplumun ve sağlık personelinin eğitilmesi son derecede önemli olduğunu vurgu yaptı.
-Lepra Amerika ve Avrupa ülkelerinde sağlık problemi olmaktan çıktı-
Lepra (cüzzam), dünyada halen birçok kişiyi etkileyen, yaptığı yıkım ve deformitelerle ciddi sağlık problemlerine ve neden olduğu sakatlıklarla işgücü kaybına yol açan önemli bir klinik problemi olduğunu ifade eden Dr. Çağlayan, şunları kaydetti; ?Cüzzam, bu açıdan sosyal prognozu ağır hastalıkların başında gelmektedir. Uygulanan kontrol programları ile belirli başarılar elde edilmesine rağmen 21. yüzyılda dahi halen sosyal yönden problem olan bir hastalık olarak varlığını sürdürmektedir. Lepra bugün için Amerika ve Avrupa ülkelerinde sağlık problemi olmaktan çıkmıştır. Sosyoekonomik yönden geri kalmış toplumlarda ise halen belli sayıda hasta olup önemli bir toplum sağlığı problemi olmaya devam etmektedir. Ülkemizde hasta sayısı önemli ölçüde azaltılmış ve DSÖ´nün lepranın bir toplumda sağlık problemi olmaktan çıkarılması için öngördüğü şekilde hastalık prevalansı 10 bin de biri altına indirilmiştir. Lepra bugün dünyada olduğu gibi Türkiye´de sayıca çok az kalmıştır. Cüzzamla savaşta temel nokta hastaların tanınması, tedaviye alınması, enfeksiyon zincirinin kırılarak yeni vakaların ortaya çıkmasının önlenmesi ve mevcut hastaların da tedavi ve rehabilitasyonları sağlanarak topluma sağlıklı bir birey olarak kazandırılmalarıdır.?
-Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır-
Lepra´nın ?Mycobacterium leprae? isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığı olduğunu anımsatan Çağlayan, ?Hastalık öncelikle çevresel sinirleri ve deriyi etkiler. Lepra, karaciğer tutulumu ve reaksiyonel evrede görülen böbrek tutulumu (glomerulonefrit) dışında hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Hastaların büyük kısmı toplumdaki diğer ölüm nedenleriyle kaybedilirler. Lepra basilinin tek kaynağı insandır. Mycobakterium lepra çok yavaş çoğalır, kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişmekle birlikte, ortalama 2-4 yıldır. Belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir. Ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas (ısırık, tırmalama, yaralanma) sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır. Hafif deri belirtisinden, geniş yayılımlı çevresel sinir sistemi, göz, kemik, kas ve diğer dokuların tutulduğu, şekil bozuklukları ve sakatlıkların geliştiği bir tabloya kadar değişir.? Dedi.
- Lepra, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır-
Lepra pek çok deri ve sinir hastalığını taklit ettiği, bu hastalığın sık görüldüğü bölgelerde ya da ailesinde lepra hikâyesi olan kişilerde hastalık genellikle gözden kaçmadığını ve tanı kolaylıkla konulabileceğini belirten Başhekim DR. Çağlayan, şöyle dedi; ?Lepra insidansının düşük olduğu bölgelerde akla gelmemesi nedeniyle tanı konulması güç olabilmektedir. Hastaların büyük bir kısmında lepra tanısı basit muayenelerle konabilir. İyi bir anamnez, bulguların değerlendirilmesi ve burun ve deriden alınan örneklerin incelenmesiyle kesin tanı konur. Lepra, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi ile kalıcı sakatlıkların oluşması önlenebilir. Tedavide, Dünya Sağlık Örgütü´nün uyguladığı çok ilaçlı tedavi (Multi Drug Therapy=MDT) protokolü uygulanır ve 6-12 ay gibi kısa bir sürede tedavi edilebilir.?
-Türkiye´de 2016 yılında 3 yeni vaka tespit edildi-
Çağlayan, Ülkemizde Lepra hastalığı bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar kapsamında olup halen ?Lepra Eradikasyon Programı? uygulandığını söyledi.
Dr. Çağlayan şöyle dedi; ?DSÖ lepra için eliminasyonu, hastalık prevalansının 10 bin de bir vakanın altına indirilmesi olarak tanımlamış olup, ülkemizde de hastalık prevalansı 10 bin de bir vakanın altındadır. Ülkemizde 2016 yılında 3 yeni vaka tespit edilmiştir. Kayıtlı lepralı hasta sayısı 623 olarak saptanmıştır. Lepra hastalarının tedavi ve takipleri dermatoloji kliniklerinde yapılmaktadır. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.?



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 31.01.2017 16:39:09 635 0

Tarih: 31.01.2017 16:39

Haberi Sesli Oku