SARUHANLI/HALİTPAŞA - CHP Grup Başkanvekili Özel: "Salça fabrikaları, üreticiyle yaptıkları sözleşmeleri ihlal ediyor. Rekabet Kurumu ve bakanlığı göreve davet ediyorum?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, salça üreticisi firmaların domates üreticileriyle yaptığı sözleşmeleri ihlal edip, düşük fiyatlarla ürün aldığını savunarak, konuyla ilgili Rekabet Kurumu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını göreve davet ettiğini söyledi.

Saruhanlı ilçesine bağlı Halitpaşa Mahallesi´ndeki domates alım merkezini ziyaret eden Özel, domates üreticilerinin sorunlarını dinledi.

Gazetecilere açıklama yapan Özel, domateste rekoltesinin yüksek olması sonucu fiyatın düştüğünü, bu durumun domates tarımının yoğun olduğu Ege Bölgesi´nde büyük sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

Görüştüğü çiftçilerin, salça üreticisi firmaların fiyat düşüşünü fırsata çevirdiğinden yakındığını dile getiren Özel, firmaların sezon başında kilogramı 23 kuruş üzerinden sözleşme imzalamasına rağmen çeşitli gerekçelerle sözleşme şartlarını yerine getirmeyip kilogramı 10 kuruştan ürün aldığını ileri sürdü.

Özel, şöyle konuştu:

"Bu çiftçi karınca gibi ezilmeye mahkum mu? Bu karıncanın bir kardeşi yok mu? Rekabet Kurumu´na sesleniyorum. Hep güçlüyü mü koruyacaksınız? Burada haksız rekabet ederek 23 liradan sözleşme yaptıkları çiftçiyi bırakıp diğer taraftan 10 kuruştan domates alarak sözünü tutmayan salça tröstlerine, 8-10 tane salça fabrikası sahibinin eline on binlerce çiftçimizi mahkum mu bırakacaksınız ? Rekabet Kurumu ve bakanlığı göreve davet ediyorum.

Burada sorumluluk Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker´indir ve hükümetindir. Hükümete sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Bakanlığın otoritesi bu firmaların üzerinde tutulmalı, çiftçi kaderine terk edilmemeli. Aksi taktirde bugün ette yaşananlar gelecek yıl domateste yaşanacak, çiftçi ´yeter artık´ diyerek üretimi bırakacak ve vatandaş domatesi 10 kuruştan değil 10 liradan alacak."

Konuyla ilgili TBMM ´de soru önergesi vereceğini de belirten Özel, açıklaması sonrası domates tarlalarında incelemede bulundu.

Açıklamaların ardından Özel, beraberindeki üreticilerle domates tarlalarını gezip, çürüyen mahsulü yerinde gördü. Geçen yıl piyasada domatesin kilosunun 30 kuruş olmasına rağmen salça fabrikalarıyla yapılan sözleşme gereği 20 kuruştan sattıklarını hatırlatan üreticilerden Rıdvan Özak, "Bu sene 3 kuruşluk bir artışla kilo başına 23 kuruşa fabrikayla sözleşme yapılmasına rağmen domateslerimiz tarlada kaldı. Bizimle sözleşme yapmalarına rağmen, serbest piyasadan 10 ile 12.5 kuruş arasında fiyatlarla domates almaya başladılar. Bu nedenle domates üreticileri perişan olmuş durumda. 10 gün içinde domatesleri tarladan kaldıramazsak mahsul çürüyecek. Ürünü satamazsak ne elektrik ne de su borcumuzu ödeyemeyiz. Bunu sıkıntımızın yetkilere iletilmesini istiyoruz. Fabrika yöneticilerine, ´Neden domatesimizi almıyorsunuz?´ dediğimizde, ´Kazanlarımız patladı´ diyorlar. Aynı anda tüm fabrikaların mı kazanı patlıyor? Bu konuda Manisa, Aydın ve İzmir´deki tüm domates üreticileri dertli" dedi.

GÜNDE 25 TONLUK KOTA KOYDULAR

15 yıldır domates üretip, kuruttuğunu belirten Mustafa Çelebi ise, "Bu bölgede TUKAŞ´ın tedarikçisiyim. Geçen yıl 20 kuruşa sözleşme yapıp, 1500 ton domates verdim. Bu yılda 23.5 kuruştan yine 1500 ton domates için sözleşme imzaladım. Ancak 10 gündür, günde 25 ton kota koyarak domates alımına başladılar. Her gün 25 ton domatesimi alıyor. 1500 tonu domatesi alması iki ayı bulur. Oysa domatesin yetişme ve tarlada durma süresi 30 gündür. Benim şu an 1250 ton domates göndermem gerekirken, bunu yapamıyorum. Çaresiz kaldık" diye konuştu.

Açıklamaların ardından Özel, beraberindeki üreticilerle domates tarlalarını gezip, çürüyen mahsulü yerinde gördü.



Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

Evlat vahşeti! Babasını vurup kaçtı

Birlikte yaşadığı kadını öldürüp kuyuya attı

Berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü

Ortaklık vaadiyle dolandırıldı üstüne darp edilip ölüm tehditleri aldı

Kayalıklardan düşen şahıs hayatını kaybetti

Yangın dumanından etkilenen yaşlı adam hayatını kaybetti

Karısını tüfekle öldürüp intihar etti

Kan donduran olay: 14 yaşındaki çocuk 4 yaşındaki kuzeninin boğazını keserek öldürdü!

Hırsızlar boş daireleri pes dedirten yöntemle belirledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti

Cinayet: İmam, husumetli komşusu tarafından öldürüldü

Cinayet: Ailesini arayıp 'intihar etti' dedi

Kadın bıçaklanarak öldürüldü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 19.08.2015 22:00:23 643 0

Tarih: 19.08.2015 22:00

Haberi Sesli Oku