SARUHANLI - Her yıl dünya genelinde yüzbinlerce insan ani kalp durması ile karşı karşıya kalıyor. Bireylerin kalp masajı uygulamaları konusunda farkındalığının olması ve kalp masajı uygulamaları konusunda beceri kazanması önem arz ediyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü ve EÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Afet Tıbbı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Ekşi,“Pandemi sürecinde olduğumuz bu günlerde ani kalp durmalarında ilkyardımcı, bulaşıcı hastalık riski olan durumlarda kendisine ve hastaya ağzı ve burnu kapatacak şekilde maske takarak, suni solunum yapmadan sadece kalp masajı yaparak hayat kurtarabilir” dedi.

Ani kalp durmalarında, kalp masajı uygulamalarının hayati önem taşıdığını ifade eden Doç. Dr. Ali Ekşi, “2013 yılından beri Avrupa Ülkelerinde, son üç yıldır da dünya genelinde halk tarafından uygulanacak kalp masajının önemine dikkat çekmek adına 16 Ekim’de farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Ani kalp durmalarında yeniden yaşama dönme adına hastanın yakınında bulunan ilkyardımcıların yapacağı kalp masajı uygulamaları hayati önem taşımaktadır. Bilinci kapalı ve solunum alıp vermeyen hasta için 112 Acil Çağrı Merkezi ile mümkün olduğunca hızlı iletişim kurmak, ambulans ekibi gelene kadar ilkyardımcı tarafından yapılacak kalp masajı hayat kurtarıcıdır. Kalp masajı uygulaması göğüs kemiği üzerinden dakikada 100-120 aralığında olacak şekilde ritmik ve göğüs kafesi 5-6 cm çöktürülecek şekilde yapılmalıdır. Kalp masajı uygulamalarına 112 Ekibi gelene kadar mümkün olduğunca ara vermeden devam edilmelidir.

“Çok basit becerileri öğrenerek herkes hayat kurtarabilir”

Her yıl dünya genelinde yüzbinlerce insan ani kalp durması ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Doç. Dr. Ali Ekşi, “Pandemi sürecinde olduğumuz bu günlerde ani kalp durmalarında ilkyardımcı, bulaşıcı hastalık riski olan durumlarda kendisine ve hastaya ağzı ve burnu kapatacak şekilde maske takarak, suni solunum yapmadan sadece kalp masajı yaparak hayat kurtarabilir.  Herkesin öğrenebileceği ve uygulayabileceği kalp masajı uygulamaları ile her yıl binlerce kişinin hayatı kurtarılabilir. Özellikle hastane dışında meydana gelen ani kalp durmalarında, ilk 5 dakika içerisinde ambulans ekibi gelene kadar bir ilkyardımcı kalp masajına başlamazsa hastanın yeniden yaşama dönme şansı neredeyse imkânsız olmaktadır. Çünkü beyin hücrelerimiz 5 dakikadan daha fazla oksijensizliğe dayanamamakta ve beyin ölümü gerçekleşmeye başlamaktadır. Bu nedenle de herkesin kalp masajı uygulamaları konusunda farkındalığının olması ve kalp masajı uygulamaları konusunda beceri kazanması önemlidir. Geçtiğimiz yıllarda, Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle 16 Ekim günlerinde üniversitemiz kampüsünün çeşitli yerlerinde farkındalık etkinlikleri düzenleyerek, üniversitemiz genelinde kalp masajının önemi konusunda farkındalığı arttırmaya çalıştık. Bu yıl pandemi nedeniyle fiziki ortamlardaki etkinliklerimizi yapamasak da, gelecek yıllarda etkinliklerimiz devam edecek. Unutmayalım çok basit becerileri öğrenerek herkes hayat kurtarabilir” dedi.



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 17.10.2020 05:37:00 0

Tarih: 17.10.2020 05:37

Haberi Sesli Oku