SARUHANLI - Enerji kaynaklarının verimli kullanılması konusunda bilinç oluşturmak ve enerji tasarrufu önlemleri konusunda farkındalık yaratmak için her yıl ocak ayının ikinci haftası "Enerji Tasarrufu Haftası" olarak kutlanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan enerji maliyetleri ülkeleri doğa ve tasarruf dostu çözümlere yönelimi artırmaya başladı. Binalardaki enerji tasarrufunun artırılmasına yönelik açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi(EÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşletmesi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülben Çalış, konutlarda enerji performansını iyileştiren çözümlerin birlikte kullanılması neticesinde yüzde 20'ye varan tasarruf sağlanabileceğini söyledi. Yapılan çalışmaların, ısı yalıtımını toplam enerji tüketiminde yaklaşık yüzde 8, cam ve doğramalarda yapılan iyileştirmelerin ise yaklaşık yüzde 10 azalmayı sağladığını vurguladı. 

       Enerjinin büyük bir kısmının binalar tarafından tüketildiğinden bahseden Doç. Dr. Çalış, "Toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 35-40’ı binalarda tüketilir.  Bu kapsamda harcanan enerjinin yaklaşık yüzde 21,5’i konut tipi binalarda, yüzde 18,6’sı ise ticari tipi binalarda gerçekleşir. Bu sebeple konut binalarında enerji etkin tasarım ve iyileştirme uygulamaları yapıldığında toplam enerji tüketim değerlerinde azalmalar olur. Enerji etkinliği, harcanan birim enerji başına daha fazla hizmet veya ürün elde edebilmektir. Enerji etkin bina ise daha az enerji tüketen, tükettiği enerjiyi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan ve çeşitli sera gazlarına atmosfere minimum salım yapan bina olarak tanımlanır. Enerji etkin bina tasarımı, enerji tüketim değerlerinin azaltılması dışında ilk yatırım maliyetlerinin en aza indirgenebilmesi yönünden de fazlasıyla önem taşır. Aynı zamanda bu şekilde yapının ömür boyu maliyet değeri de en uygun hale getirilir" dedi.

“Binalarda enerji verimliliğinin sağlanması için aktif ve pasif stratejiler mevcut”

     Binalarda enerji tüketiminin azaltılması yönünde yapılan uygulamalara değinen Doç. Dr. Çalış, "Binalarda enerji verimliliğinin sağlanması için aktif ve pasif stratejiler mevcuttur. Pasif stratejiler kapsamında binaların opak yüzeylerinde ısı yalıtımı uygulaması, saydam yüzeylerde ise cam ve doğramalara ilişkin uygulamalar oldukça yaygındır. Isı yalıtımı özellikle dış duvarlarda ve çatılarda Ekspande Polistren Köpük(EPS), Ekstrüde Polistren Köpük(XPS), taş yünü, mineral yünü ve cam yünü gibi malzemeler kullanılarak sağlanır. Bu malzemelerin bina kabuğu özellikleri ve binanın bulunduğu iklime bağlı olarak farklı kalınlıklarda kullanılması gerekmektedir. Cam türü şeçiminde argon/hava dolgulu çift cam veya low-e çift cam gibi alternatifler mevcut olup doğramalarda alüminyum, PVC gibi seçenekler bulunur. Enerji performansını iyileştiren çözümlerin birlikte kullanılmasının yüzde 20'ye varan tasarruf sağlayacağı söylenebilir. Yaptığımız çalışmalar, ısı yalıtımının toplam enerji tüketiminde yaklaşık yüzde 8, cam ve doğramalarda yapılan iyileştirmelerin ise yaklaşık yüzde 10 azalmayı sağladığını göstermiştir" diye konuştu.



Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

Dehşet: Biri 8 kez bıçakladı, diğeri ateş etti

Davanın peşini bırakmadı, kızını sosyal medyada taciz eden sapığı 4 yıl sonra yakalattı

Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

Turgutlu’da 100 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Hastanede vahşi cinayet: Annesini katletti!

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Kayıp ihbarında bulunulmuştu, boğanın saldırısı ile öldüğü ortaya çıktı

Anne ve oğlu evde ölü olarak bulundu

3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 5.01.2022 05:42:00 458 0

Tarih: 05.01.2022 05:42

Haberi Sesli Oku