Anahtar Kelimeler: Diziler Boyun Sağlığımızı Vuruyor

SARUHANLI - Teknoloji ve internetin gelişimi ile hayatımıza giren dijital dünya günlük rutinimiz içinde önemli bir yer işgal ederken, televizyon ekranları başında geçirilen uzun saatler, sağlığımızı da tehdit eder boyuta ulaştı. Fisioterapia Egzersiz Eğitim Danışmanı Dr.Fizyoterapist Hülya Özlem Coşkun, “Dijital dizi ve film platformlarında sezon sezon yayınlanan diziler televizyon başında geçirdiğimiz vakti arttırıyor, bu da sağlığımızı olumsuz etkiliyor” dedi.

Cep telefonları, tabletler ve bilgisayar başında geçirilen saatler uzun zamandır başlı başına boyun ve omurga rahatsızlıklarının sebebi olurken, son yıllarda hayatımıza giren dijital dizi ve film platformları, bizleri ekran başına daha fazla bağlayarak yeni bir sorun kaynağı yaratıyor. Özellikle dijital platformlarda dizilerin tüm sezonlarının bulunması, bir bölüm tamamlanıp hemen ara vermeden öbür bölümü izleme şansı tanıması ekran başında geçirilen süreyi arttırırken, boyun ve omurga rahatsızlıklarının artmasına da neden oluyor.

Fisioterapia Egzersiz Eğitim Danışmanı Dr.Fizyoterapist Hülya Özlem Coşkun, ekran karşısında geçirilen süre uzadıkça boyunda fıtık, kireçlenme, hareket kısıtlılığı, sinir sıkışması, omurgada bozulma, kol ve omuz kaslarında hasar gibi ciddi rahatsızlıkların görülme riskinin de arttığını söyledi.

Boyun ağrılarının pek çok sebepten kaynaklanmakla birlikte en çok postür dediğimiz duruş bozukluğundan olduğunu, özellikle telefon ve tableti başımızı eğerek kullanmanın çok zararlı olduğunu hatırlatan Dr. Fizyoterapist Coşkun, “Son dönemde hayatımıza giren dijital platformlar sebebiyle televizyon başında geçirilen süre çok arttı. Başta yatarak ve uzun süre televizyon izlemek gibi hatalı duruş pozisyonları sağlığımızı tehdit ediyor” dedi.

“Bölüm sınırlaması koyun”

Boyun ağrılarının pek çoğunun egzersiz ve fizyoterapi uygulamalarıyla kısa sürede tedavi edildiğini vurgulayan Dr. Coşkun, “Çocuklarımızı sürekli uyarmak yerine, örnek olmak için önce kendi telefonlarımızı elimizden bırakmamız gerektiğini her fırsatta söylüyoruz. Şimdi artık televizyon karşısında dizi izlerken hem kendimize hem çocuklarımıza bölüm sınırlaması getirerek ekran karşısında geçirilen vaktin mutlaka düşürülmesini tavsiye ediyorum” dedi.

Yatarak televizyon izlemenin bir çok insana rahat geldiğini ancak bu durumun büyük sorunlara neden olduğunu ifade eden Dr. Coşkun, “Asla yatarak televizyon izlemeyin. Televizyon karşısında geçirdiğiniz zamanı kısıtlayın, iki bölümden fazla dizi izlemeyin ve aralarda mutlaka ara vererek hareket edin. Yatarak televizyon izlemek, başta boyun ve omurga olmak üzere bir çok sorunun ana kaynağı” diye konuştu.

Boyun sağlığını korumak için bunları yapın:

-      Masa başı iş yapıyorsanız her yarım saatte bir hareket edin. Çayınızı, kahvenizi kendiniz koyabilirsiniz.

-      Boyun, omurga ve bel ağrılarında bu sorunları göz ardı etmeyin, hemen uzmana başvurun.

-      Asla yatarak televizyon izlemeyin. Oturur pozisyonda televizyon izleyin, uzun süre hareketsiz kalmayın.

-     Dizi izlerken arka arkaya bölümleri izlemeyin ya da bölüm arasında da ara verin  ve hareket edin.

 -     Tablet ve telefona uzun süre bakmayın, pozisyon değişikliği yapın, kullanmanız gerekiyorsa ara vererek kullanın.

-      Uzun süre telefonla konuşuyorsanız kulaklık kullanın, özellikle boynunuza telefonu yaslayarak aynı anda başka bir iş yapmayın.

-      Terliyken aniden serin bir ortama girecekseniz veya araç içinde pencereler açık seyahat ediyorsanız ya da cereyanda kaldıysanız boynunuzu koruyacak geniş ve pamuklu bir fular takın.

-      Boynunuzu yavaşça öne arkaya, sağa ve sola hareket ettirerek bazı basit egzersizleri gün içinde birkaç tekrar edin.

-      Duruşunuza yani postürünüze dikkat edin. Doğru duruş; karın bölgeniz içeride, göğsünüz önde, sırtınız dik, çenemizin geride, enseniz yukarı çekiliyor gibi durduğunuz şekildedir.



Sokak ortasında cinayet! Detaylar ortaya çıktı

İki gündür aranıyordu, 15 yaşındaki lise öğrencisi polis ekiplerince bulundu

Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldürdü

Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

Dehşet: Biri 8 kez bıçakladı, diğeri ateş etti

Davanın peşini bırakmadı, kızını sosyal medyada taciz eden sapığı 4 yıl sonra yakalattı

Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

Turgutlu’da 100 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Hastanede vahşi cinayet: Annesini katletti!

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 31.10.2019 17:43:00 1469 0

Tarih: 31.10.2019 17:43

Haberi Sesli Oku