EKONOMİ- Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDDMİB) ile İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ortak projesi olarak hayata geçen, deri mühendisliğini tercih eden başarılı öğrencilere burs projesi sonucunda Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü 21 kişilik kontenjanını tamamen doldurdu. Üniversite giriş sınavında ilk 100 bin içine giren başarılı öğrencilerden 15’i deri mühendisliğini tercih ederken ilk 40 binlik dilimden de bir öğrenci bölüme kayıt yaptırdı.

Burs projesinin başarılı sonuçlarını yerinde görmek ve öğrencilere ‘hoş geldiniz’ demek için bir araya gelen sektör paydaşları, 30 Eylül 2019 Pazartesi günü Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü’nü ziyaret etti.

EDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, Gündüz Kürk Yönetİm Kurulu Başkan Yardımcısı Ruken Mızraklı, Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Burak Uyguner ve İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli’nin katıldığı toplantıya, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız ile Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli ev sahipliği yaptı.

Zandar: “Burs projemizin başarılı sonuçlarından mutluluk duyuyorum.”

EDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, EDDMİB - İDDMİB işbirliği ve Ticaret Bakanlığı’nın izniyle ilk kez sağlanan burs imkanının sevincini yaşadıklarını belirterek “Bugünkü buluşmada projemizin sonuçlarını canlı olarak görmek, öğrenci arkadaşların enerjisine şahit olmak bizleri daha da mutlu etti. Deri gibi ticaret tarihi çok eskiye dayanan bir ürünün bugün ve gelecekte hak ettiği önemi ve ilgiyi görmesi, gelişen dünyadaki değişimlere ayak uydurabilmesi, başarılı gençlerle mümkün olacak.” şeklinde konuştu.

 

“Başarılı öğrencilere desteklerimiz sürecek”

 

Deri Mühendisliği bölümünü tercih eden öğrencileri tebrik eden Zandar, deri sektörünün Türkiye ihracatındaki yüzde 1’lik payı ile, sağladığı iş imkanlarıyla, moda dünyasındaki vazgeçilmez yeriyle herkesin hayatına dokunduğunu belirterek “Sektörün önemini sizlere daha iyi aktarabilmek amacıyla bu toplantıyı organize etttik, bundan sonraki senelerde sizlerin gelişimini hepimiz takip ediyor olacağız. Sizlerin dünya standartlarında birer mühendis olmanız için desteklerimiz devam edecek. Tasarım yarışmaları, stajlar ve yurtdışı seminerleri ile sizlerin eğitimin e katkı sağlamayı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

“Öğrenci kalitemizin arması bizi mutlu ediyor”

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız ise burs projesi ve organizasyondan dolayı tüm paydaşlara teşekkür ederek, “Öğrenci sayılarımız artıyor, öğrenci kalitemizin artması ve kontenjanların dolması bizi memnun ediyor. Öğrencilerimize tavsiyem bu tür etkinliklerden yararlanmaları, fırsatları değerlendirmeleridir.” dedi.

Sektörün ihtiyacı olan mühendisler Ege’den

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli ise bölümlerinin Türkiye’deki tek, Dünyadaki sayılı Deri Mühendisliği bölümlerinden olduğunu belirterek geçtiğimiz yıllarda öğrenci sayılarındaki düşmenin burs projesi ile tersine döndüğünü ifade etti. Bitlisli “Bu desteklerde İhracatçı Birliklerinin önemli katkıları var. Başarı bursu sayesinde 21 kontenjanın tamamını doldurduk. İlk 15 öğrencimiz ilk 100 binden geldi. Bursun etkisini burada görüyoruz. 2012-2019 yılları arasında mezunların %65’i sektörde çalışmaktadır. Bu diğer bölümlere göre oldukça iyi bir rakamdır.” diyerek sözlerini sürdürdü.

İnovatif çalışmaları gençler yaratacak

İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak 1.7 milyar dolar ihracatı olan, 15 milyar dolar iç piyasası olan katma değeri yüksek bir sektöre sahip olduklarını ifade ederek, bu katma değeri artırmanın mümkün olduğunu bunu da başarılı genç mühendisler sayesinde yapabileceklerini belirtti. Deri Mühendisliği Bölümünü tercih eden öğrencileri tebrik eden Şenocak, puanların yükseldiğini, buradaki öğrencilerin başka bir bölümün tercih edebilecekken isteyerek deri mühendisliğini tercih ettiğini ve bunun önemli olduğunu söyledi.

Başarının tek yolu çalışmak

Gündüz Kürk Yönetİm Kurulu Başkan Yardımcısı Ruken Mızraklı gençlere iş dünyasında başarılı olma konusunda tavsiyelerde bulunarak “Mühendisliğin önünün daima açık olduğunu düşünüyorum. Ancak iş dünyasında başarı için üzerimize düşenleri yapmalıyız. Çalışmanın dışında sihirli bir formül yok. Gençler iş yaparken daima yapabileceğinizden bir fazlasını verin. Mutlaka fark edenler çıkacaktır.” şeklinde konuştu. Kadınların iş dünyasına girmesinin önemine dikkat çeken Mızraklı, “Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız diyoruz. Kadınlar iş gücünde olmazsa bunu başaramayız. Burada kadın öğrencilerimizin fazla olması beni sevindirdi. Kadınları iş dünyasına katılması gerekiyor.” dedi.

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Burak Uyguner Türkiye’nin tabakhaneciliğin bulunduğu bir ülke olduğunu, günümüzde sadece tabakhanelerde bile deri mühendislerine iş olanağı sağlayabilecek kadar açık bulunduğunu söyleyerek dernek olarak okul sonrası iş bulma süreçlerinde öğrencilere destek olacaklarının sözünü verdi.

İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli günümüzde deri sektörünün iyiye gitmediği gibi bir imaj olduğunu ancak bu durumun geçici olduğunu ifade ederek “Şu an tabakhanelerde ihtiyacımız olan deri mühendisleri yeterli değil. Bugün deri mühendisliğinde kendini yetiştirmiş nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var. Sizin de bu noktada kendinizi iyi şekilde yetiştirerek sektörün bu ihtiyacınıza cevap veriyor olabilmeniz lazım.” şeklinde konuştu.

Deri'n Fikirler tanıtımları sürüyor

Toplantının sonunda sektör temsilcileri öğrencilerin sorularını yanıtladı. Sektör temsilcilerinin katıldığı oturumun ardından 8. EİB Deri Tasarım ve Üretim Yarışması Derin Fikirler’in bu yılki konusu “-30 eksiotuz” hakkında bilgilendirme sunumu proje danışmanları Zeynep Nural ve Gülşah Eliçetin tarafından gerçekleştirildi.



Sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobilin ağaca çarpması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi öldü 4 kişi de yaralandı.

Otomobil ağaca çarptı: 1 ölü 4 yaralı

Saruhanlı’nın Tütevelli Mahallesi sakinlerinden Abdurrahman YÜRDEM vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Saruhanlı’nın Apak ve Seyitoba Mahallelerinde başlayan orman yangınlarına ekipler hızla müdahale etti.

Son dakika... Saruhanlı’da orman yangını!

Cemaatin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, 15 Temmuz başta olmak üzere tüm şehitler için dualar edildi.

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Edebiyatçı, çevirmen ve akademisyen görevlerini yapan Pınar Kür'ün hayatını kaybettiğini yazar Yekta Kopan açıkladı.

Ünlü edebiyatçı Pınar Kür hayatını kaybetti!

FETÖ Terör Örgütü’nün 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye'nin milli birlik ve beraberliğini hedef alan hain darbe girişiminin 9. yılında, Manisa’da başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere tüm şahitler anıldı.

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Kaymakam Güldoğan, mahalle mahalle gezip uyarıyor

Salihli’de yangın alarmı

Şanlıurfa'da düğünde ikram edilen yaş pasta, davetlileri zehirledi. 60 kişi düğün sonrası karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetleriyle hastanelik oldu.

Düğün gecesi kâbusa döndü! 60 kişi hastanelik oldu

Geleneksel lezzet tahin, bilimsel araştırmalarla desteklenen sağlık faydalarıyla kahvaltı sofralarının yıldızı oldu.

Bir kaşıkta gelen sağlık devrimi, erken yaşlanmaya kalkan oluyor! Kahvaltıdaki şifa deposunu bilim onayladı

ABD’nin Ege’de sessiz sedasız yayılmaya devam ettiği ortaya çıktı. Yunan basınında çıkan haberlere göre ABD Savunma Bakanı Hegseth yeni bir rapor sunacak.

ABD Ege’de sessiz sedasız yayılıyor: Son plan ortaya çıktı

Kayışlar mahallesindeki yangında yaklaşık 200 dekarlık mera alanı zarar gördü.

Saruhanlı'da çıkan yangında 200 dekar alan etkilendi

15 Temmuz Gazisi Müezzin Mehmet Kuzgun: "Onlar Mehmet hocaya değil Allah'ın evine saldırdı. Ben hakkımı helal etmiyorum"

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Ahmet Yasav: "15 Temmuz, milletin yazdığı bir destandır"

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Selendi Kaymakam Vekili ve Köprübaşı Kaymakamı Hüseyin Bütüner, orman yangınlarına karşı önleyici tedbirler konusunda mahalle halkı ile bir araya geldi.

Kaymakam Bütüner orman yangınlarına dikkat çekti

70 yaşındaki babası Yılmaz Yiğenli'yi başından balta ile ağır yaralayan 46 yaşındaki Suat Yiğenli tarım ilacı içerek yaşamına son verdi.

Korkunç vahşet! Babasının başını balta ile yarıp intihar etti!

Kırımın Aluşta şehrinde dünyaya gelen Anastasiya Düz, Sinema ve müzik üzerine Lisans ve yüksek lisans eğitimini Kiev’de tamamladı

ANASTASİYA DÜZ'DEN USTA İŞİ TEKLİ

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 2.10.2019 09:50:00 1373 0

Tarih: 02.10.2019 09:50 Güncelleme: 02.10.2019 09:50
Haberi Sesli Oku
15.07.2025 15:31:00