SARUHANLI - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Aralık 2019 tarihinde Gediz Nehri’nde meydana gelen toplu balık ölümleri ile birlikte Gediz Nehri’nin temizlenmesine yönelik çalışmaları sordu. Sertel’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Kurum, devam eden yatırımlar tamamlandığında Gediz Havzası’ndaki su kalitesinin önce 4’ten 3’e sonrasında da 2’nci sınıfa yükseleceğini söyledi. Balık ölümlerinin kirlilikten kaynaklandığının anlaşıldığını ifade eden Bakan Murat Kurum, yatırımların ne zaman tamamlanacağına ilişkin ise bilgi vermedi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gediz Nehri’nde 15 Aralık 2019 tarihinde gerçekleşen balık ölümlerinin doğal olmayan kirletici kaynaklardan kaynaklandığını belirterek, “Bakanlığımızca Gediz Nehri havzasında su kirliliğinin önlenmesi ve su kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla ‘Gediz Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı’ hazırlanmış olup eylem planında kısa, orta ve uzun vadede ulaşılması öngörülen hedefler çerçevesinde çevresel altyapı yatırımlarının ivedilikle tamamlanmasına yönelik planlamalar yer almakta olup, havzadaki çevresel altyapı yatırımları plan kapsamında yerel yönetimler tarafından yapılmaktadır” dedi.

BAKAN: ÜÇ YILDA BİN 596 DENETİM YAPILDI

Atıksu arıtma tesisleri ile katı atık bertaraf tesislerine ilişkin yatırımlar tamamlandığında su kalitesinin yükseleceğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şu bilgileri verdi:

“Yatırımlar tamamlandığında havzadaki su kalitesinin 4. sınıftan 3. sınıfa yükseleceği, diğer noktasal ve yayılı kaynaklı baskıların da kontrol altına alınması sağlanırsa, su kalitesinin 2. sınıfa kadar iyileştirilebileceği öngörülmektedir. Gediz Havzası’nda birleşik denetim, atık, su ve toprak konularında son üç yılda 1.596 adet denetim yapılmış olup, idari para cezası uygulanmıştır. Söz konusu havzada Evsel ve Endüstriyel Kirlilik İzleme Programı kapsamında 5 adet sıcak noktada (Gediz Nehri, Alaşehir Çayı, Nif Çayı, Ilıcak Deresi) ve Sürekli Atıksu İzleme Sistemi (SAİS) kurma zorunluluğu bulunan tesisler dahil 19 adet atıksu tesisinde yerinde düzenli izleme çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca havzada SAİS tebliği kapsamında kurulu kapasitesi 10.000 metreküp/gün ve üzeri 11 adet arıtma tesisi sürekli izlenmektedir.”

SERTEL : OLTALAR 7 YILDIR BEKLİYOR

Gediz Nehri’nde yürütülen çalışmaların ve yapılacak yatırımların memnuniyet verici olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, eski Bakan Veysel Eroğlu’nun ‘2012 yılında Gediz’de balık tutacağız’ sözünü hatırlatarak oltalarıyla birlikte 7 yıldır bu sözün yerine gelmesini beklediğini söyledi.



TDED Manisa Şubesi Türkiye Birincisi Oldu

Salihli Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu’ndan Unutulmaz Cumhuriyet Konseri

Silahlı Çatışma: 1 Ölü, 6 Yaralı

Elektrikli kabus: 18 milyonluk Porsche alev aldı, iş adamı canını zor kurtardı

Saruhanlı'da vefat...

Tıp Fakültesi öğrencileri 'lösemili' çocuklara dikkat çekti

Japon şef Türk zeytinyağlarını harmanlayarak Uzak Doğu'ya tanıtıyor

Kocaeli'de parfüm deposunda çıkan yangında 6 kişi hayatını kaybetti

Elektrikli ve hibrit otomobillerde gözle görülür artış! Zamlar benzin ve motorin satışlarını düşürdü

Ticaret Bakanlığı'ndan 'Gizemli kutu' kararı: Satışlar tamamen yasaklandı

Şeytana pabucunu ters giydirecek haraç yöntemi

Oyuncu Kıvanç Kasabalı'nın babası hayatını kaybetti

Feci trafik kazası kamerada: 2 ölü, 4 yaralı

STEM Haftasında Minik STEM'ciler Sertifikalarını Aldı!

CHP'li Bilgin ve Özalper arasında ipler geriliyor… Zeki Bilgin’den bir açıklama daha!

Trafik kazası: 1 ölü

Freni patlayan kamyon, öğrenci servisine çarptı

Soma'da jandarmadan uyuşturucu operasyonu

Turgutlu’da kaçak içki ve tütün operasyonu: 3 gözaltı

Saruhanlı'da vefat...

Ormana odun toplamaya giden yaşlı çiftin cansız bedenleri 2 gün sonra bulundu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 20.03.2020 11:24:00 901 0
Tarih: 20.03.2020 11:24 Güncelleme: 20.03.2020 11:24
Haberi Sesli Oku