SARUHANLI - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 13 Mayıs 2014 günü yaşanan ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasının 6’ncı yılına ilişkin olarak, “O gün madenler ne kadar güvensizse, bugün Soma’daki madenler de neredeyse o kadar güvensiz. O gün Soma’da cinayetin sebebi kar hırsı ve üretim baskısıydı. Bugün de değişen bir şey yok. Hatta bugün o üretim baskısıyla koronavirüse rağmen işçilerin ve bütün bir ilçenin sağlığını hiçe sayan uygulamalar da yapılıyor. O gün Soma’daydık, öncesinde uyardık, faciada ağladık, arkasından bugünlere kadar takip ettik. Soma’daki madencinin ve Soma’nın kaderinin ve kederinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Vicdanı olan herkese sesleniyoruz. Soma’yı unutmayın, unutturmayın başka Soma’lar olmasın” ifadesini kullandı.

ÖZLEMLE ANIYORUZ

CHP’li Özel, Soma faciasının 6’ncı yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Türkiye tarihinin yaşanmış en büyük maden faciasının üzerinden 6 yıl geçti. 301 şehidimizi rahmetle, özlemle anıyoruz. O günden bugüne Soma’da ne ölenlerin yakınlarına ne de geride kalan madencilere verilen sözler maalesef tutulmadı. O gün madenler ne kadar güvensizse, bugün Soma’daki madenler de neredeyse o kadar güvensiz. O gün bütün ülke ‘Unutursak yüreğimiz kurusun’ diyerek ağlıyor, Soma’da madenin üzerindeki dağlardan, tepelerden bütün televizyonlar yayınlar yapılıyordu. Zaman içinde önce o büyük televizyonlar, daha sonra da teker teker hemen herkes Soma’yı unuttu. Soma, Somalı madenciler kaderleriyle baş başa kaldı” dedi. Özel, şunları kaydetti:

BUGÜN DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

“Soma’da bir mahkeme vicdanları yaralayacak kararlar verdi, tahliyeler geldi. Bir de üstüne üstlük o günlerde ‘Hesap soracağız’ diyenlerin çıkardığı af kanunuyla Soma faciasının katillerine af geldi. Soma’dan ne zaman bir maden kazası haberi duysak yine yüreklerimiz ağızlarımıza geliyor, yine o günleri hatırlıyoruz ve yitirdiğimiz her madenciyle birlikte 301 şehidimizi bir kez daha hasretle anıyoruz. O gün Soma’da cinayetin sebebi kar hırsı ve üretim baskısıydı. Bugün de değişen bir şey yok.

BAŞKA SOMALAR OLMASIN

Soma’da 6 yıl önce 301 kişi ölünce herkesi gözü Soma’nın üzerindeydi. Ancak o tarihten bu yana 2015’te 67, 2016’da 73, 2017’de 93, 2018’de 66, 2019’da 63 madenci maden kazalarında yaşamını yitirdi. Soma’dan sonra en az 362 madenci yaşamını maden ocaklarındaki kazalarda yitirdi. Bunun başlıca sebebi iktidarın Soma Komisyonu raporunu dikkate almayarak, çözüm önerilerini hayata geçirmek yerine rafa kaldırmasıydı. Hatta bugün o üretim baskısıyla koronavirüse rağmen işçilerin ve bütün bir ilçenin sağlığını hiçe sayan uygulamalar da yapılıyor. O gün Soma’daydık, öncesinde uyardık, faciada ağladık, arkasından bugünlere kadar takip ettik. Soma’daki madencinin ve Soma’nın kaderinin ve kederinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Vicdanı olan herkese sesleniyoruz. Soma’yı unutmayın, unutturmayın başka Soma’lar olmasın.”

 

 



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 13.05.2020 10:22:00 0

Tarih: 13.05.2020 10:22

Haberi Sesli Oku