SARUHANLI - CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, meclis gündemine gelen “Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ni değerlendirerek "Bu yasa tasarısı tüm paydaşlarla birlikte üzerinde ciddi anlamda çalışılarak hazırlanmış bir tasarı değildir. Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığının hiçbir dahlinin olmadığı ve ilgili tüzel kişilikler ile STK’ların katkı sunamadığı net bir şekilde anlaşılmaktadır." Dedi.

"Oy Uğruna Kredi Verdiler"

İktidarın, kooperatif fikrine mesafeli olduğunu şimdiye kadar yaptığı icraatlardan anlaşıldığını söyleyen Başevirgen, "Ülkemizde 12 binden fazla tarımsal amaçlı kooperatif var. Maalesef, sözde desteklerle 19 yılda binlerce kooperatifin tabir caizse canına okudular. 2003 ile 2011 yılları arasında iktidarın, tarımsal amaçlı kooperatiflere bol bol düşük faizli kredi vererek onları desteklediği doğrudur. Bunun adı düşük faizli geri ödemeli kredi olanağıdır. Vadesi geldiğinde kooperatiften yasal faizi ile geri alınmak üzere verilmiştir." Diye konuştu.

Başevirgen, öte yandan iktidarın, her fırsatta ‘milyarlarca lira hibe verdik’ dediği yarı hibeli Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projelerinin de maalesef planlama ve uygulama hataları nedeniyle istenilen etkiyi sağlayamadığını söyledi.

"Ülkeyi Proje Çöplüğüne Çevirdiler"

İktidarın, aynı bölgelere sürekli aynı tip projeleri uygulatarak, ülkeyi tabiri caizse proje çöplüğüne çevirdiğini söyleyen Bekir Başevirgen, "Şu anda binlerce kooperatif ve yüzbinlerce ortağı borcunu ödeyememektedir ve 10 binden fazla kooperatif tasfiye noktasına gelmiş durumdadır. İktidara güvenerek kredi alan ya da yarı hibe desteği ile elinde olan son parayı da sektöre yatıran kooperatifler, ürününü satma noktasında yalnız bırakıldılar." Dedi.

"Üreticinin Ürününü Değersizleştirdiler"

Destekleme adı altında kooperatiflerin borçlandırıldığını ama ürettiği ürünleri değersizleştirmek için yapılmaması gereken ne varsa yapıldığını hatırlatan Başevirgen, "Süt hayvancılığı için kredi verdiler, ama milyonlarca damızlık hayvanı kooperatiflerden almak yerine ithal ettiler. Besi hayvancılığı için kredi verdiler, ama milyonlarca besi sığırını kooperatiflerden almak yerine ithal ettiler. Yetmedi, Sırbistan gibi üretimi sınırlı ülkelerden bile et ithal ettiler.

Seracılık için kredi verdiler, ama artan gübre, tohum, ilaç ve enerji fiyatları karşısında kooperatifleri korumadılar. Üreticilerimizin sözde örgütü Tarım Kredi Kooperatifleri bile işi ticarete dökerek üyelerine hala ithal hayvan satıyor. " Diye konuştu.

"Sözde Kara Gün Dostu TMO Çiftçiyi Batırıyor"

Çiftçinin kara gün dostu TMO'nun bile kendi üreticisinin elindeki malı ucuza kapatıp sonra da dışarıdan fahiş fiyatlarla ithalat yaptığını söyleyen Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen,

"Uyguladıkları popülist politikalar sonucunda memlekette borcu olmayan sağlam kooperatif bırakmadılar.

Öyle görmezden gelerek, kulağını kapatarak ya da her yıl borçlarını öteleyerek bu sorunlar çözülemez. 

Bu teklif, kooperatifleri dernekleştirmekten öteye gitmez." Diye konuştu. 

"Ziraat Bankası Asıl Görevini Unuttu"

1863 yılında çiftçilerin oluşturduğu kaynakla, Mithat Paşa öncülüğünde devlet eliyle ve devlet himayesinde kurulan ve adına "Memleket Sandıkları" denilen organizasyonun, kooperatiflerin ve Ziraat Bankası'nın temelini oluşturduğunu hatırlatan Başevirgen, "Çiftçinin Bankası olması gereken Ziraat Bankası bugün ne yazık ki asıl görevini unuttu. Bugün Ziraat Bankası, çiftçiden aldığı o sermayeyi yandaş gazetelere kredi olarak dağıtıyor. Borcu olanlar kooperatifler ve çiftçiler olduğunda ise Banka aslan kesiliyor. Bu ülkede sizce kim kayrılıyor." Diye sordu.

"Samimi ve Doğru Adımlar Atın"

İktidarın, kooperatifleri gerçekten önemsiyorsa atması gereken adımların neler olması gerektiğini de açıklayan Başevirgen, "Kooperatiflerin sorunlarını çözmek konusunda iktidar gerçekten de bir samimiyet içindeyse, son 10 yıldır, 'malını mülkünü ipotek ettirmeyene kredi yok' diyerek, banka kapılarında süründürdüğü kooperatiflere sıfır faizli yatırım ve yenileme kredisi versin. Borç altında inleyen kooperatifler için, bu torba yasaya devlet alacaklarının tahsilatı ile ilgili olarak ödeme veya kısmi af kolaylıkları koysun. Atıl durumdaki kooperatifleri ayağa kaldırabilecek rehabilitasyon projelerini faizsiz destekleyeceğinin taahhüdünü koysun. Kooperatifleri üretime teşvik etsin ve onları pazarda yalnız bırakmasın. CHP’li belediyelerimizin yaptığı gibi ürün alım garantisi vererek onları sürdürebilir kılsın." Dedi.



Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

Turgutlu’da 100 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Hastanede vahşi cinayet: Annesini katletti!

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Kayıp ihbarında bulunulmuştu, boğanın saldırısı ile öldüğü ortaya çıktı

Anne ve oğlu evde ölü olarak bulundu

3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 19.10.2021 05:53:00 433 0

Tarih: 19.10.2021 05:53

Haberi Sesli Oku