SARUHANLI - CHP’li Başevirgen, Manisa’daki su sıkıntısını bir kez daha gündeme getirdi: “ Manisa’nın Su Sorunu Acilen Çözülmelidir”

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, tüm Türkiye’de olduğu gibi Manisa’yı da tehdit eden susuzluk tehlikesini meclis genel kurulunda bir kez daha dile getirdi.

Suyun olmadığı bir yerde yaşamdan bahsetmenin de mümkün olmadığını söyleyen Başevirgen, “Gerek insani, gerek hayvansal, gerekse tarımsal en büyük ihtiyaç su ihtiyacıdır. Ancak, son yıllarda yanlış yürütülen su politikaları sonucu Manisa’da ciddi anlamda su sıkıntısı yaşanmaya başlandı. “dedi.

“Su kaynaklarımız yetersiz”

Özellikle içme suyu konusunda da büyük problem yaşandığını belirten Başevirgen, “İçme suyu temini noktasında bugüne kadar 400 adet sondaj açıldı. 20-25 sene önce 50 metre sondajla yüzeye çıkan yer altı sularına artık 400 metre derinlikte ulaşılabilmekte. Manisa’nın suyu kendisine yetmezken, İzmir’in bazı bölgelerine verilen içme suyunun; Manisa’da tarımsal sulamada kullanılan barajlardan verilmesi ise apayrı bir problemdir.” Dedi.

Turgutlu ilçesinde Akçapınar ve Çıkrıkçı bölgelerinde içme suyu temini için planlanan barajlar olduğunu,  ancak Çıkrıkçı barajının, öngörüsüz bir şekilde fay hattı üzerinde planlandığı için akıbetinin ne olacağının belli olmadığını dile getiren Bekir Başevirgen, “Bunlar ile ilgili çalışmalar DSİ'nin koordinasyonunda halen devam etmekte. İçme suyu ancak bu gibi tesislerden alınabilirse yeraltı sularını koruyabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Tarımsal Sulamanın En Büyük Kaynağı Kurudu”

Gediz ovasında tarımsal sulamada kullanılan en büyük kaynaklardan olan Demirköprü Barajında doluluk oranının %1,5’e düştüğünü hatırlatan Bekir Başevirgen, “Gediz ovasında tarımsal sulamada ciddi problemler yaşanıyor ve artmaya da devam ediyor. 90 bin dekar alana can veren Demirköprü barajındaki kuraklık konusunda acil çözüme ihtiyaç var.” dedi.

“Yıllar önce içilebilir kalitede olan su, artık sulamada bile kullanılamaz hale geldi”

Gediz ve Menderes havzalarının ise kirlilikten can çekiştiğini ifade eden Başevirgen “Organize Sanayi Bölgelerindeki ve dışındaki sanayi tesisleri, Jeotermal Enerji Santralleri, nehir kıyısına kurulmuş kesimhaneler bütün atıklarını Gediz nehrine boşaltmakta. Suyun kalitesindeki düşüş, tarımsal sulamada kullanıldığında ürün kalitesini de olumsuz olarak etkiliyor. Çiftçinin emeği kalitesiz ürün olarak geri dönüyor. Yıllar önce içilebilir kalitede olan su, artık sulamada bile kullanılamaz hale geldi. Çiftçiler, kendi yiyecekleri ürün için ayrı bir alan tahsis ederek burada kendine yetecek kadar ürün yetiştiriyor ve temiz su kullanıyor. Ancak satacağı ürünün sulanmasında Gediz nehrini kullanıyor. Halk bu şekilde sağlıksız tarımsal ürün tüketmek zorunda kalıyor. Gediz Havzası koruma eylem planı ise istenen düzeyde fayda sağlayamadı, sadece kağıt üzerinde bir proje olarak kaldı.” diye konuştu.

 

“Yeryüzü Cenneti Cehenneme Dönmesin”

 

Ege’nin kuş cenneti olarak bilinen Marmara gölünde ise doluluk oranının sıfırlanmış durumda olduğuna dikkat çeken CHP’li Başevirgen, gölde derinliğin 50 santime düşmesinden dolayı, 7 mahallenin geçimini sağladığı balıkçılık faaliyetleri durduğunu söyledi. Başevirgen, “Marmara Gölü'nden hem balıkçılık ile geçimini sağlayanlar faydalanıyor, hem de 3 ilçeye bağlı 40 mahallenin tarımsal sulamasında yararlanılıyor. Bazı yerlerde su, 30 santimetreye kadar düşüyor. Bu da, çamur ve balçık içindeki gölde avlanmayı imkansız hale getiriyor. Vatandaşlar çok zor durumda. Yeryüzü cenneti cehenneme dönmesin. Acilen Manisa’da su sorunları hakkında ciddi ve kapsamlı çalışmalara başlanmalı ve kararlılıkla devamı getirilmelidir.” ifadelerini kullandı.



Saruhanlı’da Deve Güreşi Coşkusu Başladı

Tır Refüje Çıktı Trafik Korkuttu

Doğal gaz zammı sonrası hesaplar karıştı: 13 bin liralık fatura 25 bin oldu

Manisalı sporcu Samet Akça, Türkiye ikincisi oldu

Kan donduran olay: 75 yaşındaki arkadaşını öldürdü

Katliam gibi kaza! Halk otobüsü üst geçide çarptı: 4 ölü, 13 yaralı

Bağa giren tır böyle şahlandı

CHP Lideri Özgür Özel: “İliğimize Kemiğimize Kadar Cumhuriyetçi, Atatürkçü, Milliyetçiyiz; Asla Teslim Olmayanlarız”

İzmir’in en vicdansızı hak ettiği cezayı aldı

Genç kadın doğumda öldü, yakınları hastaneyi bastı

Besim Dutlulu: Caminin her bir minaresi için 40 iş insanından para toplanmış

Meteoroloji açıkladı: Yerle gök bir olacak, çamur yağacak

Van'da şiddetli hissedilen deprem

Zamlar herkesin cebini yakacak... CHP'li isim olacakları 4 maddede sıraladı

Ekrem Başkan Mütevelli’de Anlamlı Katılım

Yangında 2 katlı ev küle döndü!

Belediye Meclisi Nisan Ayı Toplantısı Yapıldı

Ekrem Başkan Çullugörece’de Vatandaşlarla Buluştu

Manisa’da Barajlar Doldu, Tarım İçin Su Seviyesi Yükseldi

Manisa’da Yıldız Kızlar Voleybol İl Şampiyonu Değerli Zamanlar Spor Kulübü oldu

Netice Okutan, Türkiye Kadın Belediye Başkanları Platformu Toplantısına Katıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 25.12.2020 10:29:00 0
Tarih: 25.12.2020 10:29 Güncelleme: 25.12.2020 10:29
Haberi Sesli Oku