SARUHANLI - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel´den Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´nın üzüm fiyatını açıklamasına çok sert tepki geldi.
CHP´li Özel, ?Yıllar önce üzümün 5-6 TL´ye satıldığı Manisa´mıza Bakan geliyor, 4 TL fiyat açıklıyor. Olacak iş değil. Keşke gelmeseydi, keşke hiç fiyat açıklamasaydı daha iyiydi. Çiftçi böyle zulüm görmedi, böyle haksızlık görmedi! Pes doğrusu. Çiftinin elindeki umudu bitirdiniz, belini büktünüz. Bakanlar değişti, üzüm fiyatı için söz verenler değişti ama çiftçinin, bağcının derdi değişmedi. Biz söylemekten usandık, onlar çiftçinin gözüne baka baka söz vermekten, yalan söylemekten utanmadılar.? dedi.
Manisa´da yaklaşık 750 bin dekar bağ alanı olduğunu ve 40 binden fazla aile geçimini üzümden sağladığını, Onlarca işletmede ise binlerce işçinin üzüm sektöründe istihdam edildiğini ifade eden Özel şunları kaydetti; ?Biz yıllardır söylemekten usandık, onlar çiftçinin yüzüne bakıp yalan söylemeye utanmıyorlar.
Çekirdeksiz kuru üzüm memleketi Manisa´mıza önceki gün Tarım Bakanı geldi. Fiyat ve rekolte tahmini açıkladı. Bakan bey, 9 numara üzüm için 4 TL dedi, rekolte tahminini de 310 bin ton diye duyurdu.
Bayramdan önce kilosu 5.40 TL olan üzüm bayramdan sonra 3,70 TL´ye, 3.50´lere kadar düştü. Yıllar önce üzümün 5-6 TL´ye satıldığı Manisa´mıza Bakan geliyor, 4 TL fiyat açıklıyor. Olacak iş değil. Keşke gelmeseydi, keşke hiç fiyat açıklamasaydı daha iyiydi. Çiftçi böyle zulüm görmedi, böyle haksızlık görmedi! Pes doğrusu.
Şimdi geçen senelerden zaten boynu bükük olan çiftçinin umudunu yok ettiniz. Belini büktünüz. Bağ bozumu zamanı üzümün fiyatı biraz düşük olur. Haftalar geçtikçe yükselir.
Fiyatı düşük bulan üretici şayet dayanabilir, alacaklıları bekletebilirse üzümünü depoya kaldırıyordu. Böylelikle üretimden gelen güç, tüccardan, ihracatçıya ve yurt dışındaki tüketiciye kadar tüm silsileyi zorluyordu. Bakan bey bu yıl o ihtimali de ortadan kaldırdı. Çiftçinin son umudunu da tüketti.
Bakan Bey bu fiyatın Cumhurbaşkanının talimatıyla verildiğini söylüyor. Saray´dan karar diye çiftçiye çıka çıka zulüm çıkıyor, haksızlık çıkıyor, pes dedirten 4 TL çıkıyor. Saray´ın şapkasından rantçıya rant, zengine müjde çiftçiye çıka çıka tavşan çıkıyor.?
-MAZOT MARİNADAKİNE 1,5 MANİSA´DAKİNE 4,5 TL-
Eleştirilerinin dozunu yükselten CHP´li Özel, akan Fakıbaba´ya şu sorularıyöneltti; ?Üzüm 5 TL iken mazotun 3 TL olduğunu, bugün ise dolardaki düşüşe rağmen, mazotun 4,60 TL´ye çıktığını Bakan bey bilmiyor mu, Cumhurbaşkanı bilmiyor mu? Mazot marinadakine 1,5, Manisa´dakine 4,5 TL. Marinadaki pahalı yatların ucuz mazot kullandığını, tarladaki traktörün türlü vergilerle fiyatı şişirilmiş akaryakıt tükettiğini, dekar başına verilen mazot desteklerinin ise çiftçi için hiçbir anlam ifade etmediğini bakan bey bilmiyor olabilir mi?
Gübreden KDV kaldırıldıktan sonra fiyatların zerre miktar gerilemediğinden Tarım Bakanlığı´nın habersiz olma ihtimali var mı?
Her konuda anketler yaparak sürekli kamuoyu eğilimini ölçen, daha sonra da eğilime göre söylem geliştiren hükümetin, çiftçinin her geçen yıl artan mazot, gübre, işçilik, ilaç vb. masraflarından haberinin olmadığı düşünülebilir mi?
Keşke hiç fiyat açıklamasaydınız, zahmet etmeseydiniz. Üstelik tam olarak rekolte bilinmediği için fiyatların 4 TL´nin de üzerine çıkması ihtimali vardı. Zaten bu yıl için öngörülen rakam ortalama 4,50 TL idi.
İşte Bakan bey gelerek, Saray´dan aldığı talimatı çiftçiye okudu ve bir otelde yaptığı toplantı ile o ihtimali ortadan kaldırdı.
Mademki geldiler, fiyat açıkladılar ama ellerine yüzlerine bulaştırdılar şimdi bu hatadan dönmeleri için açık davette bulunuyoruz: çıkın ve piyasadan devletin 200 bin ton üzüm alacağını ve daha sonra da bu üzümü 5 TL´den piyasaya arz edeceğini, eğer üzüm elde kalırsa okul ve kışlalarda dağıtacağını açıklayın. Bakın o zaman fiyatlar nasıl fırlayacak. Diyecekler ki ´bunu yapamayız, serbest piyasa ekonomisine çok aykırı´ O zaman niyetiniz neydi buraya gelirken ey AKP? Üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi? Eylül başında Manisa´ya geleceğini, fiyat açıklayacağını ve devletin üzüm alımı yapacağını bağıra bağıra ilan etseydin. Bu hamle bile üzümün fiyatını 4.50´nin üzerine fırlatmaya yeterdi de artardı bile. Şu yapılan iş bilmezliğin ta kendisidir. Şimdi yurt dışındaki üzüm alıcıları Fakıbaba´ya teşekkür ve üstün hizmet nişanı hazırlıyordur.
İşte yıllardır çiftçiye reva gördükleri bu. Üzüm üreticisinin belini büktünüz. Üreticiyi kaderine terk ettiniz. Dolu vurdu don vurdu üreticinin yüzüne bakmadınız.
Elektrik girdilerini ödeyemedi, ilaç parasını, gübreyi mazotu karşılayamadı, bankalardan hacizlik oldu, iflasın eşiğine düştü, üreticiyi görmediniz.?
Meclis´ten bas bas bağırdıklarırını Onlarca soru önergesi, araştırma önergesi, kanun teklifi verdiklerini belirten Özel, ?Komisyonlarda çıktık anlattık. Bakanlar değişti, üzüm fiyatı için söz verenler değişti ama çiftçinin, bağcının derdi değişmedi. Yıllardır değişmeyen bir tek şey var: AKP çiftçiye verdiği sözleri tutmuyor.? şeklinde konuştu.
Önceki senelerde "üzüm 3,5 liranın altına düşerse getirin ben alacağım" diyen siyasetçilerin yerinde şimdilerde yeller estiğini anımsatan Özgür Özel, ?Bakanlar, milletvekilleri değişiyor ancak çiftçinin derdi yıllardır bitmiyor, çilesi dinmiyor. Bakan´ın yaptığı bu açıklama ciddiyetsiz, yakışıksız, izansız ve yetersizdir. Konunun takipçisiyiz ve üzümü, üzüm üreticisinin sorunlarını Meclis ve Türkiye gündemine taşıdık. Her yerde anlatmaya, AKP´nin çiftçiye söylediği yalanları ifşa etmeye devam edeceğiz. Ayrıca amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olanlardan da elbet hesap soracağız!? dedi.



Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

Evlat vahşeti! Babasını vurup kaçtı

Birlikte yaşadığı kadını öldürüp kuyuya attı

Berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 13.09.2017 16:18:01 1159 0

Tarih: 13.09.2017 16:18

Haberi Sesli Oku