SARUHANLI - Pandemi döneminde ihracatta rekorlar kıran cerrahi önlük ve maskede Sağlık Bakanlığı Uluslararası Tıbbi Malzeme Sistemi USHAŞ’a hibe şartı ihracatı zorlar konuma geldi. USHAŞ’a hibelerin kaldırılması talebinde bulunan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskanizi, “İyi bir performans yakalayan cerrahi maske ve tulum ihracatını entübe etmeyin” çağrısında bulundu.

Cerrahi maske ihracatında bir maske ihraç edildiğinde USBAŞ’a bir maske, cerrahi tulum ihracatında ise her üç tulum karşılığı bir tulum hibe etme şartı bulunuyor. İhracatçılar, bu hibelerin kaldırılmasını istiyor.

Hibelerin cerrahi ürün ihracatına büyük maliyet yüklediğine değinen Eskinazi, “Pandemi döneminde işleri ciddi anlamda sekteye uğrayan ihracatçı firmalarımız cerrahi maske ve tulum ihracatı ile soluk aldı. Hibe şartı nedeniyle ihracatçılarımızın maliyetlerinde yüzde 100’e varan artışlar meydana geldi, ihracatçılarımız fiyat tutturamaz konuma geldi. Pahalı kaldığımız için ihraç pazarlarımızı kaybetmeye başladık. Avrupalılar kendi yatırımlarını yapıyorlar, Avrupalıları tekrar sanayici yaptık. Bizden kumaş alıp kendileri maske ve tulum üretmeye başladı. Hükümetimiz bağış ile ilgili kısımlara bir düzenleme getirirse, Türkiye’ye döviz kazandıran bu sektör daha da iyi konuma gelebilir. Türkiye’nin cerrahi maske, tulum ve cerrahi malzeme ihracatı üç katına çıkabilir. Aksi takdirde şu anda ihracatta fırsatlar sunan bu kalemlerde fırsatı kaçıracağız” diye uyarı yaptı.

Sertbaş: “Maske artık hayatımızın bir parçası”

Cerrahi ve tıbbi malzemelerin pandemi süreciyle birlikte hayatımıza girdiğini, artık her daim de olacağını dile getiren Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, alınacak önlemlerin ihracatta sürdürülebilirliğin önüne geçmemesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Haziran ayında yaptığı 104 milyon dolarlık ihracatla Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde tekrar zirveye çıktığı bilgisini veren Sertbaş, “Konvansiyonel konfeksiyon ürünleri ihracatımız Haziran ayında 2019 yılı Haziran ayını yakaladı. Cerrahi maske, tulum ve diğer malzeme ihracatımızda Geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 295’lik artışla 8.5 milyon dolar olan cerrahi önlük, maske ve cerrahi malzeme ihracatı 33,7 milyon dolara yükseldi. Temmuz ayından itibaren normal konvansiyonel ürünlerin artışı, üzerine bir de tıbbi malzemelerin artmasıyla hazır giyim ihracatının çok daha yüksek yerlere çıkacağını ümit ediyorum. Bu malzemelerin ihracatında çok geç kaldık. Çok zorlandık, çok da pahalı satmaya çalıştık. Hibeler kaldırıldığı takdirde cerrahi maske ve tulum ihracatında sürdürülebilirliği sağlamış olacağımız gibi, kendimize rakipte doğurmamış oluruz” şeklinde konuştu.



Bekçi cinayetinin zanlısı yakalandı

10 yıllık sır cinayet, milyonluk miras davasıyla ortaya çıktı

Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı

Kapıyı geç açınca şüphelendi odaları tek tek aradı! Eşini, arkadaşı ile yakalayınca çılgına döndü

Kan donduran olay! Her şeyi böyle itiraf etti

Servisten indikten sonra okula girmeyen Neşe’den 1,5 aydır haber alınamıyor

Öğretmenden 12 yaşındaki kız öğrenciye taciz iddiası

Doktor ve sağlık çalışanları kendilerini odaya kilitledi, tehdit şüphelisi tutuklandı

Cezaevinden yeni çıktı, pusuda öldürüldü

Alacak-verecek meselesi nedeniyle dövülerek öldürülen kişi

Kayıp taksici cinayeti: Yakalandı

Sokak ortasında cinayet! Detaylar ortaya çıktı

İki gündür aranıyordu, 15 yaşındaki lise öğrencisi polis ekiplerince bulundu

Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldürdü

Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 9.07.2020 07:29:00 992 0

Tarih: 09.07.2020 07:29

Haberi Sesli Oku