MANİSA - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ?Çalışanne? başlıklı panel, 15 Aralık 2016 tarihinde Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Panele, Manisa 1. P. Eğt. Tugay Komutanı Alb. Şefik Güvenç´in eşi Ayşe Güvenç, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Şube Müdürü Sevil Şekercioğlu, Manisalılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 

Açılış konuşmasını MCBÜKAM Müdürü Doç. Dr. Asena Altın Gülova´nın yaptığı panelde, aynı zamanda ?ÇalışAnne? isimli kitabın yazarları olan panelistler, ?anne? ve ?çalışan anne? kavramlarına ilişkin değişik bakış açıları sundular. 

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Köse, ?Toplum sağlığı için iyi anne olmalı, milli gelirin artması için de çalışma hayatında olmayız? dedi ve kadınların çalışma hayatına katılmalarının teşvik edilmesinin önemine değindi. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Pelin Tuaç, iş sözleşmesinin kurulmasında çalışan kadınların hamilelik ve analık durumlarını koruyucu hükümleri kapsamında; analık izni, doğum sonrası ücretsiz izin, gece çalıştırma yasağı, çalışma ve dinlenme süreleri, süt izni, emzirme odası, çocuk bakım yurtları gibi başlıklarda, kadınların hamilelik dönemi ve doğum sonrası haklarına ilişkin ilgili mevzuattaki son değişiklikleri paylaştı. Tuaç, kanunlarımızda kadınların lehine yapılan düzenlemelerin sevindirici olmakla birlikte, işçi ve memur çalışan annelere tanınan haklarda,  emzirme ve izin sürelerindeki farklılıkların giderilmesi gerektiğini söyledi. 

Yaşar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünden Dr. Duygu Seçkin Halaç ?Anne Girişimciliği? başlıklı konuşmasında, kavram olarak ?Anne Girişimciliği (mompreneurs)?nin  ortaya çıkışıyla ilgili bilgi verdi. Halaç, kendilerini ?Anne Girişimci? olarak tanımlamış kadınlarla yapılan söyleşilerden yola çıkarak; kadınların iş-yaşam dengesi kurma, iş/kariyer ve aile ihtiyaçlarını dengeleme, gelir sağlama, saygınlık kazanma gibi faydalar elde etme motivasyonuyla girişimci olmaya yöneldiklerini belirtti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olca Sürgevil Dalkılıç ise, ?Annelik ve Çalışan Anneliğe Yüklenen Anlamlar? başlığında yaptığı konuşmada araştırmalara ve örnek olaylara dayanarak; anneliğe ve çalışan anneliğe yüklenen anlamları, annelikten önce ve sonra köklü değişimleri, yaşanan fiziksel ve ruhsal olumlu ve olumsuz deneyimleri, yakın/uzak çevrenin annelik rolüne ilişkin müdahalelerini, yaşanan yetersizlik duygusunu ve annelik sürecindeki destek mekanizmalarının önemini paylaştı.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayben Çelik de yaşam döngüsünde kadının anneliğe geçişi ile doğan yeni bir endüstri olarak tanımladığı ?Annelik Endüstrisi?nin,  kadına birçok mal ve hizmet sunarak yeni bir tüketim kalıbı oluşturduğunu, hamilelikle başlayarak (giyim, beslenme, egzersiz programları vb.), doğum sonrasında devam eden (doğum fotoğrafları, kutlamalar, bebek şekerlemeleri vb.) ve daha sonraki aşamada da annelerin süt saklama kapları, bebek telsizleri, kameraları, oyuncaklar gibi birçok ürünle tanıştığını belirtti. Bebek maması ve bebek bakım ürünlerine ilişkin dünyada ve Türkiye´deki pazara ilişkin çarpıcı veriler paylaşan Çelik, ürün çeşitliliğinin gitgide artacağını ve bu pazara olan talebin sürekli ivme kazanacağını dile getirdi.  

Katılımcıların sorularıyla da oldukça canlı ve verimli geçen panel, panelistlere teşekkür belgelerinin takdimiyle sona erdi.   



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 16.12.2016 15:28:29 1355 0

Tarih: 16.12.2016 15:28

Haberi Sesli Oku