SARUHANLI - Arefe Gününün gelmesiyle birlikte on binlerce kişi kabir ziyaretlerinde bulunuyor. Hakk'ın rahmetine kavuşmuş sevdiklerinin kabirlerini ziyaret edip Kur'an okuyan ve dua eden Müslümanlar, Arefe Günü yapılan kabir ziyaretinin önemini de araştırıyor. Arefe Günü İslam âleminde büyük önem taşıyor. Birçok ayet ve hadis ile Arefe Gününün kıymeti Müslümanlara bildirildi. Peki, Arefe Günü kabir ziyareti yapmanın fazileti nedir? Arefe Günü ile ilgili hadisler, ayetler neler? İşte Arefe Günü kabir ziyareti yapmanın faziletleri ve Arefe Günü ile ilgili hadisler...

Arefe Günü mezarlıklarda büyük kalabalıklar görülüyor. Müslümanlar, ahirete eintikal eden sevdiklerini, akrabalarını Arefe Günü vesilesiyle ziyaret ediyor. Mezarların başında Kur'an'la okunuyor, dualar ediliyor. Arefe Günü kabir ziyareti yapmanın faziletleri de vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Ayrıca Arefe Günü ile ilgili hadisler, ayetler de merak edilenler arasında yer alıyor. Peki, Arefe Günü kabir ziyareti yapmanın fazileti nedir? Arefe Günü ile ilgili hadisler, ayetler neler? Sizler için Arefe Günü ile ilgili hadisler ve ayetleri derledik, kabir ziyaretinin önemi ile ilgili görüşleri hazırladık. İşte Arefe Günü kabir ziyareti yapmanın önemi ve hadisler...

AREFE GÜNÜ KABİR ZİYARETİ YAPMANIN FAZİLETİ NEDİR?

Kabir ziyareti yaparak bizden önce gidenleri duâmızla hatırlamak sünnettir. Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm), önceleri hurafelere zemin oluşturmasın diye kabir ziyaretini yasaklamışsa da, daha sonra, ölülere duâ edilmesi ve ölümden ibret alınması hikmetlerine binâen bu yasağı kaldırmış ve kabir ziyaretini teşvik etmiştir. Bizzat kendisi de kabir ziyaretlerinde bulunmuştur. Muhterem annesinin kabrini ziyaret ettiği, duâ ettiği ve hislenerek gözyaşları döktüğü çok vâkî olmuştur.

İbni Ebî Melike diyor: "Hz. Aişe'yi (ra) kabristandan dönerken gördüm.

"Nereden geliyorsun?" diye sorduğumda Hz. Aişe (ra): "Kardeşim Abdurrahman'ın kabrini ziyaretten dönüyorum" dedi.

"Resûlullah (asm) mezar ziyaretini menetmedi mi?" diye sorduğumda ise

mü'minlerin annesi (ra):

"Evet!" dedi, "Fakat sonradan bu yasağı kaldırdı."

Kabir ziyaretinin belli başlı bir zamanı yoktur. Kabirler her zaman ziyaret edilebilir ve oradaki ölmüş ehl-i imana dualar gönderilebilir. Ancak Cuma ve Arefe günleri daha faziletli olduğuna dair rivayetler vardır.

Resûlullah'ın (asm) beyanına göre, kabir ziyaretinde mühim maksatlar vardır.

Ebû Zerr'in (ra) rivayetinde Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: "Mezarları ziyaret et ki, âhireti hatırlayasın! Ölüleri yıka! Çünkü düşmüş bedenle uğraşmak insana öğüttür. Cenaze namazını kıl ki, kalbine hüzün getirsin. Hüzünlü insanlar Allah'ın himayesindedir."1

Kur'ân'da "geçmiş insanlar" için duâ yapmak ve istiğfarda bulunmak mü'minlerin bir sıfatı olarak zikredilir: "Onlardan sonra gelenler: 'Rabbimiz! Bizi ve bizden önce îmanla geçmiş olan kardeşlerimizi bağışla!...' derler."2

Yine bir hadis-i şerifte Resûlullah (asm), "İnsanoğlu öldüğünde ameli kesilir. Ancak üç şey müstesna: Sadaka-i câriye (akan, kesilmeyen sadaka), kendisinden faydalanılan ilim ve kendisine duâ eden sâlih bir evlât (geride bırakırsa amel defteri kapanmaz; bu hayır ve duânın sevabı gelmeye devam eder)"3 buyurmuştur.

Arefe Günü hangi sureler, dualar okunur? Arife Günü ibadetleri nelerdir? İhlas, Fatiha, Nas, Felak sureleri!

AREFE GÜNÜ HANGİ SURELER, DUALAR OKUNUR? ARİFE GÜNÜ İBADETLERİ NELERDİR? İHLAS, FATİHA, NAS, FELAK SURELERİ!

AREFE GÜNÜ İLE İLGİLİ HADİSLER VE AYETLER

"Arefe günü tutulan oruç, bin gün [nafile] oruca bedeldir."

Taberani

Arefe günü tutulan oruç, iki bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihad için verilen iki bin ata bedeldir."

T. Gâfilin

"Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur."

Müslim

"Arefe gününden üstün bir gün yoktur. O gün Allahü teâlâ, yeryüzündekilerle iftihar ederek göktekilere, "Ey gök ehli, kullarıma bakın, rahmetime kavuşmak ve azabımdan kaçmak için uzak yerlerden geldiler..." buyurur. Arefe günü Cehennemden o kadar çok kul azat edilir ki, başka günlerde bu kadar azat olmaz."

Gunye

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Kurban gününü bayram olarak kutlamakla emrolundum. Onu bu ümmet için Allah bayram kılmıştır" buyurmuştu. Bir adam kendisine: "Ey Allah'ın Resûlü! Ben iâreten verilmiş bir hayvandan başka bir şeye sahip değilsem, onu kesebilir miyim?" diye sordu. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Hayır, dedi, ancak saçını, tırnaklarını kısaltır, bıyıklarından alır, etek tıraşını olursun. Bu da sana Allah indinde bir kurban yerine geçer."

Hadis-i Şerif

"Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azad etmez. Allah (mahlûkâta rahmetiyle) yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve:

'Bunlar ne istiyorlar?' der."

Hadisi Şerif

"Şeytan, Arefe gününden başka bir günde daha zelil, rezil, hakir ve kinli görülmez."

İ. Malik

Arefe gecesi, Arefe günü ile Kurban bayramının birinci günü arasındaki gecedir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi.

"Günlerin en efdali arefe günüdür. (Faziletçe) cum'a'ya muvafakat eder. O, cum'a günü dışında yapılan yetmiş haccdan efdaldir. Duaların en efdali de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en efdal söz de: 'Lâilahe illallah vahdehu lâ-şerikelehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur)' sözüdür."

Hadis-i Şerif

îbni Amr'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Duaların en hayırlısı Arefe gününde yapılandır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en hayırlı söz de şudur: "Lâ ilahe il-lallahu vahdehû lâ şerike leh. Lehul-mülkü ve lehul-hamdü ve Hüve alâ külli şeyin kadir." (Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. O tektir, ortağı yoktur. Mülk ancak Onundur. Hamd de Ona mahsustur. Onun herşeye gücü yeter.)

Ebû Katade'den (r.a.) rivayetle: Arefe günü oruç tutmak biri geçmişte, biri gelecekte olmak üzere iki senenin; Aşura günü oruç tutmak ise geçmiş bir senenin günahla*rını affettirir.

Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle:

Şu günlerde yıkanmak önemli bir vazifedir: Cuma Günü, Ramazan Bayramı Günü, Kurban Bayramı Günü ve Arefe günü.

Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor:

Kim ki, Arefe Günü dilini, kulağını ve gözünü haramdan korursa, iki Arefe arasındaki küçük günahları bağışlanır.



Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

Evlat vahşeti! Babasını vurup kaçtı

Birlikte yaşadığı kadını öldürüp kuyuya attı

Berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü

Ortaklık vaadiyle dolandırıldı üstüne darp edilip ölüm tehditleri aldı

Kayalıklardan düşen şahıs hayatını kaybetti

Yangın dumanından etkilenen yaşlı adam hayatını kaybetti

Karısını tüfekle öldürüp intihar etti

Kan donduran olay: 14 yaşındaki çocuk 4 yaşındaki kuzeninin boğazını keserek öldürdü!

Hırsızlar boş daireleri pes dedirten yöntemle belirledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti

Cinayet: İmam, husumetli komşusu tarafından öldürüldü

Cinayet: Ailesini arayıp 'intihar etti' dedi

Kadın bıçaklanarak öldürüldü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 8.07.2022 09:06:00 955 0

Tarih: 08.07.2022 09:06

Haberi Sesli Oku