SARUHANLI - Kurban bayramına sayılı günler kala vatandaşlar kurban planlamalarına başlarken yaz kış doğada dolaşan ve tamamen doğada yetişen “Gökçeada Koyunu”, özellikle İstanbul’da yaşayan ve yaz aylarını Gökçeada’da geçiren yazlıkçıların yoğun ilgisi ile karşılaşıyor.

Yılın 12 ayını özgür dolaşarak geçiren, Gökçeadalı çobanların tabiri ile “en güzel yemi doğadan kendi seçip yiyen” ada koyunlarının içinden seçilen kurbanlıklar alıcılarını bekliyor. Kendisine has bir florası olan güçlü ve temiz su kaynakları ile öne çıkan Gökçeada'da hem doğal hayatın içinde yaşaması ile oldukça sağlıklı eti olan hem de küçük yapısı sebebiyle diğer kurbanlıklardan daha hesaplı gelen ada koyunları, sosyal medyada da yoğun bir ilgi ile karşılaşıyor. Kurban Bayramı’na 1 ay kala İstanbul’da yaşayan ve yaz aylarını Gökçeada’da geçiren vatandaşlar tarafından siparişler, şimdiden verilmeye başlandı.

KUZU AVI NASIL YAPILIYOR?

Gökçeada koyunu tamamen doğal yetişmesinin yanı sıra kültürel boyutu ile de dikkat çekiyor. Hayvanlar toplanırken dünyanın diğer örneklerinde olduğu gibi uyuşturucu iğne yöntemi kullanılmazken, birkaç sürü sahibi kilometrelerce çekilen tel boyunca hayvanları kovalayarak ağıla sokuluyor. Kapanan hayvanların önce kırkımı ve bakımı yapılıyor, daha sonra içinden kesimlik kuzu ve bir önceki yıldan bırakılan kurbanlıklar seçiliyor.

Doğada özgür gezen Gökçeada koyunlarının toplanma işlemine madra adı veriliyor. Türklerin ve Rumların birlikte yaşadığı Gökçeada’da “Madra Tipi” hayvancılık ortak bir kültür. Madra, ortaasya kökenli bir Türkçe kelime olmasına karşın adada Rum vatandaşların telaffuz şekli ile kullanılıyor.

Gökçeada’da “Gökçeada Koyunu” yetiştiriciliği yapan Mehmet Tunç kurbanlıkların kesimlik kuzular ile birlikte madra yöntemiyle, hayvanlara hiç bir zarar verilmeden toplandığını vurgularken, Gökçeada yetişen kurbanlıklarla ilgili şu bilgileri verdi: “Gökçeada, dört tarafı denizle kaplı olmasına karşın kırmızı etiyle tanınan bir yer. Özellikle adaya kuzu yemeye gelen insanlar var. Etimizin tüm Türkiye’de bilinirliği, Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği sayesinde arttı. Bu bilinirlik adada kurbanlık satışlarına da yansıdı. Özellikle yaz aylarını adada geçiren yazlıkçılar yoğun ilgi gösteriyor.”

EN SAĞLIKLI KURBANLIK

Adada imece kültürünün devam ettiğini hayvan sahiplerinin bir araya gelerek sırası gelen havyan sahibinin madrasında yer aldığını belirten Tunç, “Sürü sahipleri bir araya gelerek, koyunların etrafında çember oluşturup tel boyu sürmek suretiyle hayvanları mandıralara kapatıyoruz. Burada kurbanlık ve kesimlik hayvanları ayırıyoruz. Damızlık koyunları ise tekrar doğaya geri salıyoruz” dedi. 

Geçen senelerde kendisinden kurbanlık alan kişilerin bu yıl da kurbanlık almaya devam ettiğini, et kalitesinden ve lezzetinden büyük memnuniyet duyduğunu belirten Mehmet Tunç, “Gökçeada Koyunu, lezzeti ve kalitesiyle diğer kırmızı etlerden ayrılıyor. Bizler bile karşıya geçtiğimizde mutlaka et yiyor ve adanın lezzetini arıyoruz. Bizden kurbanlık alan tatilciler daha önce bu kadar lezzetli bir et tüketmediklerini söylüyor. Ada eti, sağlıklı oluşu kadar lezzetiyle de öne çıkıyor” dedi.

Adada yırtıcı hayvan olmadığı için doğal afetler dışında hayvanların güvende olduğunu ancak son yıllarda tatilcilerin getirdiği ve terk ettiği köpekler nedeniyle kayıplar verdiklerinin bilgisini veren Tunç, kurbanlık fiyatları ile ilgili de şu bilgileri veriyor: “Adada hakim olan satış şekli canlı kilo. Bu yıl kurbanlık fiyatı canlı 35 TL. 40 TL isteyen arkadaşlar da var. Talebe göre 35 ile 40 TL arası bir fiyatta alıcı bulacak gibi görünüyor. Bir kurbanlık yaklaşık 30 – 35 kilogram geliyor. Bu da bir kurbanlık, 1.050 TL ile 1.400 TL arasında satılacak demek oluyor.”

Yılın 12 ayında özgür gezen, hiç kapalı alanda kalmayan ve kendi seçtiği doğal otlarla beslenen, bu sebeple hem sürekli gezdiği için hem de en doğal otlarla beslendiği için sağlıklı bir et yapısına sahip olan Gökçeada Koyunları, sağlığın değerini daha çok anladığımız bu pandemi günlerinde "en sağlıklı kurbanlık" olma özelliği ile bu yıla damgasını vuracak gibi gözüküyor.



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 15.06.2021 07:46:00 0

Tarih: 15.06.2021 07:46

Haberi Sesli Oku