Anahtar Kelimeler: evdeyiz

SARUHANLI - Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüsün hepimizi tedirgin ettiği bir gerçek. Birinci dereceden risk grubunda olan 65 yaş üstü bireylerin ise her geçen gün endişesi artıyor. Ege Geriatri Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Geriatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin, yaşlı bireylerin evde nasıl önlemler alması gerektiğini anlattı ve onları biraz olsun rahatlatmak için sosyal medyada “biz evdeyiz”  kampanyası başlattıklarını belirtti. Doç. Dr. Şahin “Özellikle 65 yaş ve üstü bireylerin evlerinde sevdikleriyle nasıl vakit geçirdiklerini #bizevdeyiz etiketiyle ( hashtag ) paylaşmalarını istiyoruz. İnstagram, Facebook ve Twitter’dan yapacağımız paylaşımlarımız ile birbirimize misafir olalım” dedi.

Doç. Dr. Sevnaz Şahin “ Biz Ege Geriatri Derneği ve Ege Tazelenme Üniversitesi öğrencileri ile ‘Biz Evdeyiz’ kampanyasını başlattık.  Geriatri uzmanları olarak yıllardır evin dışına çıkmaları için cesaretlendirdiğimiz ileri yaştaki bireylere bir süredir tam tersini söylüyoruz. ‘Evde kalın’ diyoruz ‘aman dışarı çıkmayın’ diyoruz. Son günlerde sadece ileri yaş için değil  tüm yaş grupları için dışarı çıkmamanın  evde kalmanın ne kadar zor olduğu gördük . Evde kalın dedik ama evdeki yalnızlık duygusuna çare olamadık. Tam bu noktada  alanda çalışan akademisyenler ve  farklı meslek grubundaki uzmanlarımız ile üzerimize düşen sorumluluğun farkında olarak ‘Biz Evdeyiz’  kampanyasını  başlattık.  Kampanyamız  Corona Virüs salgın tehditine karşı hepimizin üzerine düşen sorumlulukları olduğu temeline dayanır. Salgını durdurmak  hepimizin elinde.  Gelin hep beraber evdeyiz diyelim. Evlerimizde sevdiklerimizle geçirdiğimiz anları yaptığımız özel bir keki, sohbetlerimizi videoya çekip sosyal medyada #bizevdeyiz etiketiyle paylaşalım. Evlerimizden birbirimize destek olalım, online paylaşımlarla uzakları yakın yapalım. İnstagram, Facebook ve Twitter’dan yapacağımız paylaşımlarımız ile birbirimize misafir olalım tek başına olmadığımızı hissedelim, birbirimize yoldaş olalım. Bu kampanyayı sağ duyunun, bilgeliğin tecrübenin sembolü olan şu sıralar  dışarı çıkmalarını istemediğimiz  65 yaş ve üzeri bireylerle  başlatıyoruz.  Ege Geriatri Derneği ve Ege Tazelenme Üniversitesi Öğrencileri işbirliğiyle Ege Üniversitesi Geriatri Doktora, Dr. Nurgül Kocakoç ve İletişim Uzmanı Buğçe Kamer Baybaş ile yönetiyoruz.

Evde alınacak önlemler

Doç.Dr. Sevnaz Şahin yaşlı bireylerin evde alacakları önlemler hakkında şu bilgileri verdi; Virüs hangi gruplarda ağır seyredebiliyor biliyoruz. Bu bilgi aslında virüsle savaşta elimizdeki en önemli silahlardan birisi.

Peki  riskli grup olarak tanımlanan 65 yaş üzeri bireyler ne gibi önlemler almalı ? Öncelikle kalabalıklardan uzak kalmalı. Mecbur kalmadıkça evden dışarı çıkmamalılar. Hastaneler şüpheli vakalarla karşılaşma riskimizi en yüksek olduğu alanlar. Yaşlı bireylerin acil bir şikayetleri yoksa hastanelere gitmemesi çok önemli. Virüs, öksürme, hapşırma ile havadan insandan insana geçebileceği gibi enfekte eşyalar ile de yayılabiliyor. O nedenle toplu taşıma yapan taşıtlarda,  genelin kullanıma açık tüm temas alanları riskli hale geliyor. Eğer mutlaka dışarı çıkmamız gerekiyorsa ortak kullanılan eşyalara çok temas etmemek ve sonrasında ellerimizi sabunla yıkamak gerekiyor. Evlerde toplanmanın da aynı riski içerdiği unutulmamalıdır. Lütfen 2 hafta boyunca sosyalleşmeyelim. Belki de uzun zamandır kendimize ayıramadığımız zamanı ayıralım, bitiremediğimiz kitabı bitirelim, dantelimizi işleyelim. Ellerimizi  sık sık sabunlayalım. Eve gelince üzerimizi değiştirerek ev kıyafetlerini giyelim. Böylece yanlışlıkla  dokunduğumuz yüzeylerden virüs taşıma riskimizi azaltmış  oluruz. Virüsün yurt dışı seyahatlerden geldiğini biliyoruz. O nedenle lütfen yurt dışından gelen evlatlarınızla ve torunlarımızla kucaklamayı 2 hafta erteleyelim. İleri yaşa bulaşta sık olabilecek diğer bir yol ise virüsü kolay kapan hafif atlatan  çocuklar ve torunlar. O nedenle önümüzde 2 hafta boyunca torunlarla uzaktan, telefonla hasret giderilmeli. Bağışıklık sistemimiz için beslenme çok önemli mutlaka üç ana öğünü atlamayalım. Özellikle C vitamini içeren sebze ve meyveler tüketelim. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterelim.Sigara kullanıyorsak derhal bırakalım. Bağışıklık sistemi için diğer önemli nokta ise Uyku. Uykusuz kalmamaya günlük 8 saat uykumuzu almaya çalışalım.



Yılmaz Mahallesi’nde Kavşak Düzenlemesi... GÜNDÜZÜ AYRI, GECESİ AYRI GÜZEL OLDU

Manisa Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluş yıl dönümünde anlamlı ziyaret

Saruhanlı’da Bir Günde 470 Kg Atık Pil Toplandı

Saruhanlı Belediyesi Çınaroba ve Seyitoba Mahallelerine Güvenlik Kamerası Sistemi Kurdu

SARUHANLI’DA HATAY - TRABZON KÜLTÜR BULUŞMASI BAŞLIYOR

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “MAZOT 100 LİRAYA DAYANDI, İKTİDAR AKARYAKITTA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIYOR, SAVAŞIN BEDELİNİ VATANDAŞIMIZ ÖDÜYOR”

Harcırahmanlıspor 4 Köşe: Lider Kayıpsız İlerliyor

Başbuğ Alparslan Türkeş, Vefatının 29. Yılında Saruhanlı’da Anıldı

Yaşlı adam hayatına son verdi

Saruhanlı Köy Yollarında Domuz Tehlikesi: Sürüyle Karşılaşan Sürücü Kazayı Ucuz Atlattı

Manisa Ticaret Borsa Başkanı Özkasap’tan ‘Savaşı Durdurun’ feryadı…

Başkan Ekrem Cıllı’dan “1 Pil Getir, 8 Ton Toprağı Kurtar!” Projesine Destek

Başkan Ekrem Cıllı’dan Saruhanlı Engelliler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret

Başkan Çetin Akın Duyurdu: “Turgutlu’ya 200 Milyon TL’lik Enerji Yatırımı Geliyor”

DEÜ’DEN KANSER HAFTASINDA FARKINDALIK SEFERBERLİĞİ

Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı Liderlik Koltuğuna Oturdu: Edirne DSİ’yi 94-39 Yendi

SARUHANLI’DAN eTWINNING BAŞARISI

ÖZEL ÇOCUKLARIMIZA MADALYA TAKDİM TÖRENİ

Saruhanlı Belediyesi’nden 5 Nisan Avukatlar Günü’ne Anlamlı Ziyaret

Saruhanlı’da Vefat…

Faciadan Dönüldü: Tırın Çarptığı Hafif Ticari Araçta 3 Kişi Yaralandı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 20.03.2020 12:39:00 0
Tarih: 20.03.2020 12:39 Güncelleme: 20.03.2020 12:39
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri