Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya sağlığın korunması ve geliştirilmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemli bir etken olduğunu belirterek, Ramazan ayında dinlendirilen metabolizmaya birden yüklenmenin sağlık açısından riskli durumlar oluşturabileceğini söyledi.

Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, bayramda nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi ve tavsiyelerde bulundu.

Bayramda aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmenin sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini ifade eden Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Tay, vatandaşlardan bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmelerini istedi.

“Oruç bitti şimdi yeme zamanı” diyerek aşırı miktarda besin tüketmenin hazımsızlık ve mide sorunlarına yol açabileceğini belirten Dr. Tay “Aşırı yemek yemeyin, fazla tatlı tüketmeyin ve mutlaka fiziksel aktiviteye önem verin” dedi.

Ramazan ayı sonrası sağlık ve kilo sorunu yaşamamak için vücudun ihtiyacı olan vitamin, protein ve mineralleri karşılayacak gıdaların yenmesini tavsiye eden Dr. Tay bayram ve sonrası için beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

“Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır.Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri ramazan sonrası gece yemek seklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmelidir.

Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi için bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.

Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Bu nedenle, “yaşam stili aktiviteleri” olarak adlandırılan yürüyüş, bahçe işi ile uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven kullanma gibi aktivitelerle aktif bir yaşama başlamaya karar verilerek düzenli aktivite yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.”



Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

Evlat vahşeti! Babasını vurup kaçtı

Birlikte yaşadığı kadını öldürüp kuyuya attı

Berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü

Ortaklık vaadiyle dolandırıldı üstüne darp edilip ölüm tehditleri aldı

Kayalıklardan düşen şahıs hayatını kaybetti

Yangın dumanından etkilenen yaşlı adam hayatını kaybetti

Karısını tüfekle öldürüp intihar etti

Kan donduran olay: 14 yaşındaki çocuk 4 yaşındaki kuzeninin boğazını keserek öldürdü!

Hırsızlar boş daireleri pes dedirten yöntemle belirledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti

Cinayet: İmam, husumetli komşusu tarafından öldürüldü

Cinayet: Ailesini arayıp 'intihar etti' dedi

Kadın bıçaklanarak öldürüldü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 5.08.2013 17:01:37 361 0

Tarih: 05.08.2013 17:01

Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri