SARUHANLI - 23 Temmuz 2020 tarihinde Mecliste kabul edilen yasa ile Soma’lı maden işçilerinin tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TKİ) tarafından ödenmesine karar verilmişti.

Fakat TKİ tarafından hazırlanan listelerde hak eden işçilerin yer almamasına rağmen facianın sorumlusu olarak hapis cezası alan şirketin genel müdürü Ramazan Doğru ve diğer yöneticilerin bulunması eleştiri konusu olmuştu.

Soma’da mağdur işçilerle bir araya gelen ve sorunlarını dinleyen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; biz Soma Kömürleri A.Ş.’de çalışmış ve işten ayrılmış olan tüm işçiler tazminatlarını alabilsin diye bu yasaya evet oyu verdik. Şimdi görüyoruz ki işçiler yine mağdur ediliyor dedi.

Bakırlıoğlu Mağdur İşçileri Dinledi

Görüşmeye eski sendikacı CHP İlçe Başkanı Levent Elbinsoy, iş hukuku uzmanı Avukat Sercan Okur, sendika temsilcileri ve mağdur işçiler katıldı.

Adı listelerde olamayan ve tazminatları eksik hesaplanan işçileri dinleyen CHP Milletvekili Bakırlıoğlu burada yaptığı açıklamada; Soma Kömürleri A.Ş.’nin mağdur ettiği Işıklar, Geventepe, Atabacası ocaklarında çalışan ancak tazminatlarını alamadan işten çıkartılan işçilerin mağduriyeti gidermek için Meclis’te bir adım atılmış ve 23 Temmuz 2020 tarihinde yapılan kanuni düzenleme ile tazminatların ödenmesine hükmedilmişti.

Liste Tartışmalı

Bu yasaya dayanarak TKİ hak sahibi 3334 kişinin listesi ve alacak tutarlarını gösteren liste açıkladı. Ancak liste beraberinde tartışmaları getirdi.

Kanun maddesinde “13/5/2014 tarihinde meydana gelen maden ocağı kazası sonrasında kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde hizmet akdi sona erdirilen” işçilerin tazminatlarının ödenmesine hükmedilmesine rağmen, emeklilik ve askerlik gibi nedenlerle işten ayrılanlar listeye dahil edilmemiştir.

Sonuçta emeklilik ve askerlik nedeniyle işten ayrılanların kıdem tazminatı almaya hak kazandıkları mevzuatımızda açıkça belirtilmiştir.

36 Bin Liralık Tazminat, 3 Yıl Sonra 34 Bin Liraya Düştü

En büyük sıkıntılardan birisi faiz hesabında yaşanmıştır.

Bilindiği gibi daha önce Soma AŞ ile Sendika bir protokol yapmış, hak sahiplerinin alacakları hesaplanmış ve 36 takside bölünmüştü. Hatta ilk zamanlarda 3 taksit ödeme de yapılmıştı.

Yani işçilerin alacakları yıllar önce hesaplanmıştı. Listeye bakıldığı zaman listede yazan tutarların yıllar önce hesaplanandan eksik olduğunu görmekteyiz.

Bir işçimizin 24 Mart 2017 tarihi itibarıyla Soma AŞ tarafından alacağı 36 bin TL olarak hesaplanmış. Ancak bu madencimize TKİ Aralık 2020 tarihinde 34 bin TL hesaplama yapmış.

Şirket 2017 yılında benden 36 bin TL alacağın var demiş. Aradan 3 yıl geçmiş TKİ alacağı 34 bin TL olarak hesaplamış, bırakın faiz ödemeyi, birde kesinti yapılmış.

Çalışma Süreleri Dikkate Alınmamış

Mesela Soma AŞ ye dava açan işçilerimizin dava dosyalarında bilirkişilerin hazırladığı raporlardaki tutarlar ile listede yer alan tutarlar birbirinden çok fazla.

Ayrıca işçilerin Soma Kömürleri A.Ş.’ye ait Gürmin Makine şirketinde çalıştığı süreler hiç göz önüne alınmamış.

Tüm bunlar düşünüldüğünde listeler de ciddi sıkıntılar olduğunu, işçilerin hak ettiği alacaklarını alamadıklarını görmekteyiz.

301 Madencinin Ailesi Tepkili

Birde 301 madencimizin ölümünden sorumlu olan cezaevinde olan şirket yöneticilerine işçilerinkinden kat kat daha fazla tazminat ödenecek olması tam bir skandaldır.

Faciada yakınlarını kaybeden aileler bu duruma çok tepkililer.

Soma’da Mağduriyet Devam ediyor

Bu durum bize hesaplamaların ehil eller tarafından yapılmadığını göstermektedir.

Sonuçta, Soma Kömürleri A.Ş.’de, Uyar Madencilikte çalışmış, alınteri dökmüş, iş kazalarında hayatını kaybetmiş, sakat kalmış işçilerin mağduriyeti devam ediyor.

Biz yıllardır işsiz kalarak, sakat kalarak evlatlarını, eşlerini babalarını madende şehit vererek büyük mağduriyet yaşayan Soma’da bir tek mağdur işçi kalmasaın diyerek mücadele ediyoruz.

Herkes bu mağduriyeti biliyor ve çözüm için elinden geleni yapmaya çalışıyor.

Sonuçta tüm siyasi partilerin desteği ile çıkarılmış bir kanun var. TKİ kanunu başka şekilde yorumlayarak işçileri mağdur etmesi kabul edilemez.

TKİ Tüm İşçilerin Tazminat Alacaklarını Ödemeli

Enerji Bakanlığı ve TKİ ile görüşerek işçilerin mağduriyetlerini ileteceğiz.

TKİ bu şikayetleri göz önünde bulundurarak bir an önce bu sıkıntıları gidermeli ve yıllarca süren mağduriyeti bir an önce çözmelidir.



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 30.12.2020 07:15:00 0

Tarih: 30.12.2020 07:15

Haberi Sesli Oku