SARUHANLI - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Uyar, 16 Ekim Dünya Anestezi Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Anestezi hekimlerinin diğer sağlık çalışanları gibi büyük bir özveri ile görev yaptıklarını belirten Prof. Dr. Meltem Uyar, ‘‘Özverili çalışmalarımıza rağmen ne yazık ki çoğu zaman emekleri  unutulan hekimler olarak görev yapıyoruz’’ dedi.

Cerrahi tedavinin başarısının anestezi ve cerrahi ekiplerinin uyum ve işbirliği içinde çalışması ile mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Uyar, “Ameliyat sırasında hastalarımızın solunum ve dolaşım gibi hayati fonksiyonlarının izlenmesi, monitörizasyonu ve gerekli anlarda anında acil müdahale anestezi ekibinin kontrolü altında gerçekleşiyor. Bu müdahaleler sırasında ameliyatı gerçekleştiren cerrah kadar yorulup, yıpranıp maalesef çoğu zaman teşekkür edilmesi unutulan ama yine de iyi iş çıkarmanın mutluluğu ile ertesi gün aynı şevk ve enerji ile işine devam eden fedakar sağlık profesyonelleriyiz ’’ dedi.

‘‘ İşimizi; çevreyi, geleceği ve çocuklarımızı düşünerek yapıyoruz’’

Anestezinin uygulandığı ilk yıllardan itibaren sürekli geliştiğini ifade eden Prof. Dr. Uyar,  ‘‘Bugün geldiğimiz noktada amacımız; sürdürülebilir ve doğa dostu anestezi uygulamalarını geliştirmek. Teknolojik gelişmelerin ışığında, hasta ve çalışan güvenliğini göz önünde bulundurarak ekonomik ve ekolojik anestezi uygulamalarını araştırarak uyguluyoruz. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, tüm ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşun en önem verdiği konu sürdürülebilirliktir. Yapmış olduğumuz her işte çevreyi, geleceği ve çocuklarımızı düşünerek yapmak en büyük idealimiz’’ şeklinde konuştu.  

EÜ Hastanesi Merkezi Ameliyathane projesinin hayata geçmesi ile daha modern koşullarda hizmet vereceklerini belirten Prof. Dr. Uyar, ‘‘Merkezi Ameliyathanemizde geliştirilmiş teknolojik cihazlarla, etkin, güvenli, verimli anestezi koşullarının gerçekleşmesi en büyük dileğimiz ’’ diye konuştu.

Anestezi hekim ve teknikerlerinin operasyonlardaki önemine değinen Prof. Dr. Meltem Uyar, hastalara seslenerek duygularını şöyle dile getirdi:  “Biz kimiz? Biz, sizlere lütfen derin nefes alıp verin, gözlerinizi kapatın dediğimiz andan itibaren gözlerimizi, ellerimizi, kulaklarımızı daha da açan ameliyat ekibinin en önemli parçasıyız. Sizi yavaşça derin uykuya daldırıp, cerraha yapacağı ameliyat için en iyi şekilde teslim edip, ameliyatınız bittiğinde sizi yeniden en iyi şekilde ameliyathaneden sevenlerinize kavuşturan kahramanlarız. Ameliyathane salonunda ameliyatı gerçekleştiren cerrah kadar yorulup, yıpranıp maalesef çoğu zaman teşekkür edilmesi unutulan ama yine de iyi iş çıkarmanın mutluluğu ile ertesi gün, nöbet sonrası aynı şevk ve enerji ile işine devam eden fedakar sağlık profesyonelleriyiz. Cerrahi müdahale sırasında hastanın başından ayrılmayıp, operasyon bitse de bir sonraki operasyona hazırlanan, bu esnada yemek yemeyi, su içmeyi unutacak kadar işini önemseyen meslek dalıyız. Kimi zaman gebe, kimi zaman kalp hastası, kimi zaman beyin operasyonları, kimi zaman organ nakli, kimi zaman minicik bebek ya da yaşlımıza gereken acil müdahaleler için cerrahın olmazsa olmazıyız, bazen yoğun bakımcı bazen de ağrı tedavi uzmanıyız.’’

16 Ekim Dünya Anestezi Günü

Dünya modern anestezi ile Dr. William Morton ( Bu tarihten önce de münferit eter anestezi uygulamaları olmasına rağmen ) tarafından eter kullanılarak 16 Ekim 1846 tarihinde Amerika Birleşik Devletlerinde gerçekleştirilen uygulama ile tanıştı. Bu tarihe istinaden her yılın 16 Ekim günü Dünya Anestezi Günü olarak kutlanıyor.

Yaşamsal fonksiyonlarda bir değişiklik olmaksızın geçici bilinç kaybı ve refleks aktivitede azalma hali genel anestezi olarak adlandırılıyor. Genel anestezi uygulaması, bilinç kaybına yol açarak hastanın ameliyat sırasındaki farkındalığını önlüyor.  Ağrıyı ortadan kaldıran anestezi, hastaya ameliyat sırasında konforun yanı sıra refleks aktiviteyi baskılayıp kas gevşemesi sağlayarak cerrahi müdahalelerin yapılmasını kolaylaştırıyor. Bu etkileri ile genel anestezinin amacı uygun cerrahi koşullar sağlamaktır. Ancak bunun yanında hastanın ameliyat süresince sağlığını ve güvenliğini devam ettirmek de anestezi hekimlerinin sorumluluğunda.

Anestezi, tıp eğitimi üzerine anestezi ve reanimasyon uzmanlığı eğitimi yapmış olan doktorlar tarafından uygulanıyor. Anestezi hekimlerinin ameliyat boyunca yardımcılığını yapmak üzere eğitilmiş olan anestezi teknikerleri de anestezi ekibinin çok önemli bir parçası olarak görev yapıyorlar.



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 15.10.2019 07:55:00 0

Tarih: 15.10.2019 07:55

Haberi Sesli Oku