SARUHANLI - Engelliler Haftası sadece Türkiye’de değil Birleşmiş Milletlere üye olan 156 üye ülkede eş zamanlı olarak kutlanmaktadır. Engelliler haftası kutlamalarında amaç engelli bireyleri sevgi pıtırcığı olarak görmek ve engellilerin sergilediği aktiviteler için alkışlamaktan ziyade engellilerin yaşadığı sorunlarını engelli STK’lar ve Devletlerin yetkili kurumlarıyla karşılıklı bir masaya oturularak engelli sorunlarının ve çözüm önerilerinin görüşülmesi ve ileriki zamanda çözüm aşamasında birlikte çalışılmasının planlanmasıdır. Çünkü engellilik sadece engelli bireylerin sorunu değil engelli engelsiz ayrımı yapılmaksızın toplumun ortak sorunudur.

Engelliler toplumun aynasıdır bilinciyle engellilerin yaşam alanını kısıtlayan başta mimari yapıların oluşturduğu zorlukların yanı sıra toplumun yanlış tutum ve ön yargı unsurlarının ortadan kaldırılması gerekir. Bunu için engelli bireylerin de içinde olduğu topluma eğitimler düzenlenebilir. Engelli bireylerin sayıca her ne kadar çok toplum içerisinde maddi ve manevi olarak kendi kendine başkasına bağımlı olmaksızın hayatını idame eder durumda olması o toplumun gelişmişlik ve refah düzeyinin yüksek olduğunun en büyük göstergesidir. Son yıllarda ülkemizde engel oluşturan unsurların ortadan kaldırılması adına oldukça önemli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.

Bu yıl 10-16 Mayıs 2020 Engelliler Haftası farkındalık sağlama etkinliklerine Covid-19 Virüsü dünya genelinde engel oldu. Çünkü engelliler kendisinin ve toplumun sağlık güvenliğini sağlamak için evlerinde kalmaya devam ediyor. Bu nedenle toplumda görünür durumda değiller. Ayrıca Covit-19 virüsü sadece engellilerin hayatını olumsuz etkilemekle kalmadı, engelsiz sağlıklı bireylerinde hayatında çok büyük engel oluşturdu. Belki de ilk kez engelli olmak ne demek anladılar. Hem de hiçbir sağlık sorunlarının yani bedensel ve zihinsel engellerinin olmamasına rağmen örneğin yürüyebilmesine, görebilmesine ve her şeyi hissedebilmesinin yanı sıra fark edebilmesine rağmen evinin kapısını açıp sokağa çıkamıyor, evine misafir kabul edemiyor… Her şeyden önemlisi kendi çocuğunu doyasıya kucaklayıp sevemiyor.

Covid-19 virüsünün ülke genelinde yayılımını azaltmak ve insan sağlığını korumak amacıyla engelli engelsiz ayrımı yapmaksızın evlerimizde kalmak zorundayız. Durum böyle olunca İş hayatında evlerimiz iş yerimiz oldu. Çünkü evlerimizden hiç çıkmasak bile yaşam devam ediyor. Ve günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak, hayatta kalabilmek için çalışmak zorundayız. Bunu sağlayabilmek içinse evlerimizden çıkmamamız gerekiyor. Durum böyle olunca engelli bireylerinde iş yerlerinde bulunan çalışma ortamlarının evlerinde oluşturulması için yeni çalışmalar yapılmalıdır. Çünkü gerek kamuda gerekse özel sektörde çalışan engelliler tüm bireyler gibi çalışma hayatını sürdürmek zorunda. Kamuda çalışanlar idari izinli sayılarak çalışma hayatından uzaklaştırıldılar fakat özel sektör çalışanlarına bu imkan sunulmamaktadır. Engellerinin yanı sıra bazı sistemik hastalıkları da bulunan arkadaşlarım bu virüsle mücadele kapsamında daha fazla risk altındadır. Risklerin önlenmesi ve yaşam standartlarının korunması adına ev ortamında çalışma koşullarına sahip olmaları ve bu şekilde çalışmalarının önemini belirtmek isterim. Ayrıca eğitimine halen devam eden ve etmek isteyen, özel eğitimle rehabilite olan arkadaşlarım uzaktan eğitim veya kendi kurum ve eğitmenlerinden özel rehabilitasyon ile uygun yaşam standartlarının yerine getirilerek sağlıklı yaşam sürmeleri gerekmektedir. Biz de toplumun bir parçası olarak herkes ile eşit olanaklara sahip olmak eşit yaşamak istiyoruz. Eşit haklar eşit yaşam mutlu toplumu oluşturur.

TEM Manisa İl Engelli Meclis Başkanı



İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Yaşam 14.05.2020 10:11:00 1435 0

Tarih: 14.05.2020 10:11

Haberi Sesli Oku